avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Legea 85/2016 privind plata dif salariale cuvenite ...
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Legea 85/2016 privind plata dif salariale cuvenite pers didactic

Tatal meu , cadru didactic a decedat in anul 2015, luna iulie.Unitatea scolara unde a fost angajat i-a calculat drepturile salariale in baza legii nr. 85/2016, privind plata diferentelor salariale cuvenite personalului didacticdin invatamantul de stat pentru perioada octombrie 2008-13 mai 2011.Aceste diferente salariale. pentru care eu ( precizez ca sunt unica mostenitoare, cf certificatului de mostenitor si am 21 ani)amdepus o cerere tip-cf Normelor de aplicare, urmau sa-i fie achitate in luna octombrie.Unitatile scolare din judetul Valcea au primit un mail de la sindicat, prin care li se comunica( fara a se face referire la un temei legal) ca mostenitorii persoanlor decedate nu au dreptul de a primi aceste sume.Ihn textul legii 85/2016, precum si in norme nu se prevde expres acest lucru.Intrebarea mea este cum vedeti dumneavoastra acest aspect? Fac precizarea ca sunt drepturi salariale.Multumesc foarte mult.Mai precizez ca nu este o adresa oficiala de la sindicat, semnata ci doar un mail simplu.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:01, 29 Septembrie 2016
Potrivit art.167 alin.2 C.mun., in caz de deces al salariatului, drepturile salariale datorate până la data decesului sunt plătite, în ordine, soţului supravieţuitor, copiilor majori ai defunctului sau părinţilor acestuia. Dacă nu există nici una dintre aceste categorii de persoane, drepturile salariale sunt plătite altor moştenitori, în condiţiile dreptului comun.

Prin urmare, solicitati unitatii scolare plata acelor drepturi , in baza celor doua legi - Codul Muncii si Legea 85/2016.
Multumesc foarte mult pentru raspuns, problema este daca decedatul, fost cadru didactic, beneficiaza de aceste drepturi, calculate in baza Legii n r. 85/2016, dat fiind faptul ca in textul de lege nu se face trimitere expresa la aceasta categorie, nominalizati fiind doar: pensionarii si personalul activ.Se poate asimila decedatul, cu pensionarul?
aliam a scris:

...Se poate asimila decedatul, cu pensionarul?

Nu se poate asimila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 85/2016 fodoretelkaeva fodoretelkaeva Buna ziua! As dori un raspuns la intrebarea de mai jos: Legea 85/2016 dispune ca cei profesori care nu si-au primit salriile taiate prin hotariri ... (vezi toată discuția)
Sume obtinute prin hotarari judecatoresti auricabat auricabat Buna ziua, Am 66 de ani, am lucrat in invatamant ca si administrator financiar, pensionara din anul 2012. In 2015, mi s-a acordat 5% din valoarea unei ... (vezi toată discuția)
Plata diferente salariale conform legii 85/2016 andrei_70 andrei_70 Va abordez pe aceasta cale deoarece am nelamuriri cu privire la aplicarea legii 85/2016. Speta este urmatoarea: Unitatea noastra a fost data in judecata ... (vezi toată discuția)