Tatal meu , cadru didactic a decedat in anul 2015, luna iulie.Unitatea scolara unde a fost angajat i-a calculat drepturile salariale in baza legii nr. 85/2016, privind plata diferentelor salariale cuvenite personalului didacticdin invatamantul de stat pentru perioada octombrie 2008-13 mai 2011.Aceste diferente salariale. pentru care eu ( precizez ca sunt unica mostenitoare, cf certificatului de mostenitor si am 21 ani)amdepus o cerere tip-cf Normelor de aplicare, urmau sa-i fie achitate in luna octombrie.Unitatile scolare din judetul Valcea au primit un mail de la sindicat, prin care li se comunica( fara a se face referire la un temei legal) ca mostenitorii persoanlor decedate nu au dreptul de a primi aceste sume.Ihn textul legii 85/2016, precum si in norme nu se prevde expres acest lucru.Intrebarea mea este cum vedeti dumneavoastra acest aspect? Fac precizarea ca sunt drepturi salariale.Multumesc foarte mult.Mai precizez ca nu este o adresa oficiala de la sindicat, semnata ci doar un mail simplu.
Potrivit art.167 alin.2 C.mun., in caz de deces al salariatului, drepturile salariale datorate până la data decesului sunt plătite, în ordine, soţului supravieţuitor, copiilor majori ai defunctului sau părinţilor acestuia. Dacă nu există nici una dintre aceste categorii de persoane, drepturile salariale sunt plătite altor moştenitori, în condiţiile dreptului comun.
Prin urmare, solicitati unitatii scolare plata acelor drepturi , in baza celor doua legi - Codul Muncii si Legea 85/2016.
Multumesc foarte mult pentru raspuns, problema este daca decedatul, fost cadru didactic, beneficiaza de aceste drepturi, calculate in baza Legii n r. 85/2016, dat fiind faptul ca in textul de lege nu se face trimitere expresa la aceasta categorie, nominalizati fiind doar: pensionarii si personalul activ.Se poate asimila decedatul, cu pensionarul?