am preluat un SRL cu domeniul de activitate de confectionarea de garduri si porti din fier forjat.
rog foarte mult cine lucreaza in acest domeniu , m-ar interesa concret calculul devizului la obtinerea unei porti sau unui gard.
se calculeaza la pretul efectiv, sau prestabilit si apoi cu diferenta de pret? cum este mai bine?
si daca se poate si un model de deviz.
Activitatea de productie, este complexa si difera de la un sector de activitate la altul. In plus, dumneavoastra trebuie sa va stabiliti costurile, in functie de consumul de materiale, manopera si alte cheltuieli ( energie electrica, apa etc.), precum si cota parte din cheltuielile administrative..
Puteti apela si la un program de devize. Important este sa stiti ce materiale consumati pentru realizarea fiecarui produs, ce cheltuieli aveti cu forta de munca si alte cheltuieli auxiliare si/sau indirecte.
Spre exemplu:
Sa zicem ca pentru realizarea 1m gard forjat cosumati :
50kg fier forjat x lei/kg= val. A
5 buc.electrozi de sudura x lei/electrod= val B
consum energie electrica= val C
cheltuieli cu salariile= val D
alte cheltuieli indirecte=val F
val A + val B + val C + val D +val F = val G este costul efectiv pentru 1m gard forjat
Pentru ca sa existati ca societate, trebuie sa aveti si profit. Prin urmare, la val G va adaugati procentul de profit(adaosul comerecial), sa zicem val H. Asta inseamna ca in final, veti avea produsul la pret de vanzare, sa zicem val I =[val G (cost efectiv de productie) +val H (adaosul comercial)] x 19%, in cazul in care sunteti platitor TVA.
Daca nu aveti un normativ, pentru a determina cota parte cu salariile si cheltuielile indirecte, testati sa vedeti in cat timp se realizeaza unitatea de produs, in cazul nostru 1m de gard din fier forjat.
Succes!
Tva
Stefan Ioana
Am o intrebare legata de TVA. In structura de preţ a unui produs intra costul cu materia prima,cu munca vie(forta de munca) energie, amortismente, ... (vezi toată discuția)