Am fost implicat intr-un accident pe autostrada M5, langa Budapesta, fiind lovit din spate de un autoturism care a lovit si alte masini. Ma aflam pe prima banda, iar celelalte masini lovite erau pe a doua banda (toti pe loc), din fericire nu am atins alte masini din fata mea (deci singura lovitura a fost posterioara).
Trebuie sa precizez ca masina mea e inmatriculata si asigurata in Italia, masina vinovatului avea numere de Germania (si carte verde eliberata de o asigurare germana). Mai mult de atat, vinovatul este cetatean de origine sarba.
Imediat dupa accident m-am intors in Timisoara (cu masina pe remorca) si am depus o cerere de despagubiri materiale (pentru reparatia masinii) la Avus International (reprezentant in Romania al asigurarii germane a vinovatului). Cei de la Avus au facut o interogare si au descoperit ca masina era radiata din 1 feb 2016 si ca asigurarea nu mai era valabila (desi masina circula cu numere de inmatriculare).
Avus a trimis documentele mai departe la FPVS (Fondul de Protectie a Victimelor Strazii) si asteapta un raspuns.
In masina eram 4 adulti si o fetita de 4 ani. Una dintre pasagerele din masina (pe bancheta din spate, partea lovita) e insarcinata (in momentul accidentului era in 16 saptamani) si a suferit un traumatism cervical (prescrise 21 de zile de guler ortopedic). Fetita a suferit traume psihologice (certificate de o expertiza psihologica cu valabilitate judiciara).
Intrebarea este: cererea de daune morale trebuie formulata si trimisa in acest caz catre FPVS sau daunele morale se pot cere doar in instanta?
Va salut cordial si raman in asteptarea unui raspuns
Dr. Alin Macsim
Daunele morale se platesc de catre asiguratorul vinovatului (in cazul Dvs. de catre FPVS) in cuantumul stabilit de o instanta prin hotarare judecatoreasca.
ing. Ioan Ciobanu