avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune din oficiu - art 1112 cod civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune din oficiu - art 1112 cod civil

Buna seara,
Am primit o citatie, eu sora si tatal nostru, sa ne prezentam la data de...la notarul public x...pentru dezbaterea succesiunii dupa mama noastra care a decedat acum 2 ani. Cine a cerut deschiderea succesiunii? notarul din oficiu? ca noi nu am cerut si suntem singurii succesori. zice ca daca pana la data indicata nu dam declaratii de acceptare, se prezuma ca am renuntat la mostenire. Mama nu are bunuri...maxim din acelea mobile, luate impreuna cu tatal nostru...ce sa acceptam?
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 09:42, 3 Octombrie 2016
Mergeti la notar, este adevarat ca dispozitiile art.1112 din Cod civil, fac referire la ce scrie in citatia dvs., conform cu textul urmator :

Articolul 1.112 - Prezumţia de renunţare
(1) Este prezumat, până la proba contrară, că a renunţat la moştenire succesibilul care, deşi cunoştea deschiderea moştenirii şi calitatea lui de succesibil, nu şi-a exercitat dreptul de opţiune succesorală, prin acceptarea moştenirii sau renunţarea expresă la moştenire, în termenul de un an prevăzut la art. 1.103.

Nu este exclus ca dezbaterea sa fie ceruta fie de vreun mostenitor despre care dvs nu cunoasteti ca exista (insa poate ca mostenitorul cunoaste ca mama dvs. are vreun drept la terenuri sau la altceva de interes), fie la cererea primariei (este posibil si asta), fie la cererea unui creditor. Mama era datoare cuiva sau la vreo banca? In fine, asta este treba dvs.

Daca nu exista bunuri de interes in masa succesorala si nu doriti sa mosteniti, nu aveti nico problema.
Va multumesc pentru promptitudine!
Cateva clarificari as mai avea, vreun mostenitor este exclus (nu are alti copii, mai are doar mama si sora dar stiu ca ele nu vin la succesiune daca suntem noi doua fiice si sotul, nu?). Primaria nu cred ca ar avea niciun interes. Banca..nu are niciun credit, eventual am vazut ca avea un card pe care mai erau 50 lei si pe care i-am scos dupa decesul sau...dar nimic altceva, s-ar putea ca banca sa ne ceara noua mostenitorilor sa platim vreo taxa de inchidere de card?
Mama mai are vreun drept asupra terenurilor mamei ei care inca traieste? sau avem noi mostenitorii daca ii acceptam succesiunea?

Stiti care ar fi costurile?
Bunurile mobile cum se evalueaza? adica majoritatea sunt cumparate cam de tata cu salariul lui...iar din casa mama nu cred ca avea parte deoarece este primita prin donatie doar de tata, de la parintii lui.
Va multumesc anticipat!
Mama si sora defunctei au vocatie generala la mostenire si daca dvs. (sot si descendenti) renuntati la mostenire, atunci mama si sora, in calitate de ascendent privilegiat si colateral privilegiat, capata vocatie utila si vin la mostenire. Nu este exclus ca sora mamei sa stie ceva, mai mult decat stiti dvs., despre anumite bunuri de inters.

In anumite situatii dezbaterea poate fi ceruta si de catre primarie (nu detaliez, probabil ca nu este cazul in speta dvs), iar in privinta bancii nu stiu care-i situatia, insa teoretic creditorii pot cere si ei dezbaterea mostenirii (insa iar, nu intru in detalii, fara sens).

Costurile le aflati de la notar, si eu zic sa mergeti sa vedeti despre ce este vorba, insa decizia desigur va apartine.
buna ziua
in primul rand condoleante.
am trecut si eu prin asta
citatia pe care ati primit-o este trimisa in mod obligatoriu de camera notarilor publici, in care se numeste un notar.
daca mai tineti minte, cand a decedat mama dvs, la starea civila ati depus celebra anexa 24.
si acolo ati declarat ce bunuri are si ce nu.
chiar daca nu declaratii bunuri imobile la anexa 24, asta nu inseamna ca ati decazut din drepturile dvs. sau o sa fitii trasi la raspundere.
revenind la problema.
daca dezbateti succesiunea in termen de 2 ani numai platitii impozitul de 1 % din valoare, la statul roman adica la primaria locala.
referitor la cine poate sa ceara dezbaterea succesiunii , este exclus ca sa o ceara banca, creditorii, etc
numai mostenitorii rezervatarii pot sa ceara dezbaterea succesiunii, adica copii si sotul.
in cazul in care numai traiesc pot sa ceara nepotii, iar in lipsa sora si bunica.
daca nu are bunurii imobile de ce ati declarat ca are?
la bunuri mobile, un sfat, nu declaratii asa ceva, procedura este sa platitii un evaluator si sa va evalueze imbracamintea mamei, ustensile, etc :))
parte la bunica aveti cand decedeaza
o zi buna

Ultima modificare: Luni, 3 Octombrie 2016
sile2011, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
sile2011 a scris:
[...] referitor la cine poate sa ceara dezbaterea succesiunii , este exclus ca sa o ceara banca, creditorii, etc [...]


Art. 102
(3)Cererea de deschidere a procedurii succesorale poate fi făcută de oricare
dintre succesibili, de către creditorii succesiunii sau ai succesibililor, precum şi de
orice altă persoană care justifică un interes legitim.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare la succesiune cris_sa cris_sa Buna ziua, am o intrebare referitoare la renuntarea la succesiune in urma mamei decedata pe 23 feb 2010. am inteles ca daca in termenul de 6 luni de la ... (vezi toată discuția)
Notar succesiune a_gmona a_gmona Dupa decesul tatalui meu, am primit la o luna citatie sa ne prezentam la notar pentru deschiderea succesiunii. Eu si sora mea dorim ca toate bunurile mobile si ... (vezi toată discuția)
Retractarea renuntarii la mostenire in instanta danaana danaana Buna seara, am dat o declaratie de renuntare la masa succesorala fara sa stiu ca dupa moartea tatalui meu au ramas bunuri Am stiut doar de o casa la tara unde ... (vezi toată discuția)