avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 917 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... prima pensie si trunchierea ei
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

prima pensie si trunchierea ei

Supun atentiei Dv. urmatoarea problema:
D-na X si-a depus dosarul de pensie in luna aprilie. Trebuia sa intre in drepturi depline de pensionare incepand cu luna iulie. Deci 2 luni de pensie anticipata partial. Ce se intampla?
- in luna august primeste echivalentul a 4 pensii (mai, iunie, iulie si august) mai putin suma de 250 lei.
- totalul pensiilor pe ultimele 4 luni trebuia sa fie 5200 lei;
- suma efectiv primita este de 4950 lei.
Ce reprezinta acea trunchiere de 250 lei in conditiile in care penalizarea pentru lunile mai si iunie reprezinta numai 0.1%, adica 1 la mie.
Parerea mea e ca aceasta penalizare nu trebuia sa fie mai mare de 2.6 lei. Ea este de 100 de ori mai mare. De ce?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 21:34, 26 August 2009
Va rog sa-mi dati, din decizia de pensie, urmatoarele detalii:
1. Cu ce data au fost stabilite drepturile de pensie?
2. Care este data punerii in plata a drepturilor de pensie?
3. Care este punctajul mediu anual al doamnei X?

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
ati calculat si retinerea contributiei de asig de sanatate si impozitul pentru ce depaseste 1000 lei?
~ Conținut șters la cerere ~
~ Conținut șters la cerere ~
Gabriela Pintea a scris:

Va rog sa-mi dati, din decizia de pensie, urmatoarele detalii:
1. Cu ce data au fost stabilite drepturile de pensie?
2. Care este data punerii in plata a drepturilor de pensie?
3. Care este punctajul mediu anual al doamnei X?

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

1. Data deciziei de pensionare?.......... 29 iulie 2009
2. 1 mai 2009
3. 1,81437
...........................
Intre timp m-am mai documentat si as vrea sa-mi spuneti daca este corect ceea ce am aflat:
- se plateste CASS - 6%;
- se plateste impozit -16%;
Amandoua pentru suma care depaseste 1000 lei.
Ultima modificare: Joi, 27 August 2009
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Pensionara pe caz de boala ,posesor pfa plateste cass? flori.m flori.m buna seara, ma poate lamuri cineva? Mama mea este pensionara pe caz de boala, are PFA si a primit o somatie de plata in valoare de 811 lei reprezentand ... (vezi toată discuția)
Impozit daisa daisa va rog sa-mi spuneti cu ce procent se impoziteaza pensiile? (vezi toată discuția)
Viitor pensionar bunica1 bunica1 Din dec. 2008 am fost disponibilizata si ptr. ca stiam ca nu mai am mult pana voi putea iesii la pensie limita de varsta , am luat CM._ ... (vezi toată discuția)