avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Bunica mea a decedat in 2012. In 2014 am facut declaratie de acceptare si am deschis dosar la notariat. Matusa mea este fiica defunctei, eu sunt nepoata de fiu predecedat. Matusa mea citata la notar, a refuzat sa vina si nu a dat declaratie in termen, a reiesit din informarea de la Cam. Notarilor.
Bunuri sunt: o casa a bunicii in care stau si un teren extravilan in provincie. Vreau sa invoc decaderea din dr de optiune succ. a matusii mele. eu am facut acceptare tacita in termen, intrucat am locuit in casa si inainte de deces si in acest moment.
Imi pun problema, daca matusa face si ea, reconventionala pentru decaderea mea din dr. de optiune cu privire la terenul din provincie, in sensul ca nici eu nu am facut acte exprese sau tacite de acceptare cu privire la acesta? S-ar admite?
Raman cu casa? Terenul ramane vacant?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: AdaVictoria , utilizator 11:58, 4 Octombrie 2016
Buna seara,
Acceptarea este totala sau deloc. Cine a acceptat succesiunea a acceptat atat casa cat si restul bunurilor imobole dar si pasivul.
Cine nu a acceptat nu a acceptat nimic.
Va sfatuiesc sa dezbateti aceasta succesiune in instanta dar sa aveti un avocat care sa va reprezinte interesele avand in vedere ca, se pare, nu aveti suficiente cunostinte pentru a va sustine singura dosarul.
Pai, eu am facut declaratia de acceptare la notar peste termenul de 1 an, iar acceptare tacita pot demonstra numai pentru casa, nu si pentru teren extravilan.
Nu ati inteles, nu puteti accepta doar un bun dintr-o masa succesorala (exceptie facand legatul cu titlu particular). Acceptarea este totala, asupra activului cat si asupra pasivului. Daca ati facut acte de folosinta asupra unor bunuri din mostenire atunci ati acceptat mostenirea intreaga.
Multumesc frumos!!!! Aveti dreptate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire efuionut efuionut Situatia sta in felul urmator, Bunicii din partea tatalui meu, mama si tatal meu au decedat si tatal meu mai are o sora. Din totdeauna tatal meu si mama mea ... (vezi toată discuția)
Succesiune alexanglia alexanglia Eu si sora mea suntem mostenitorii unei matusi care decedat,sora de mama cu mama noastra, noua revenindu-ne 1/4 din casa+teren+loc de veci.La mostenire mai ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune carmenbarbulescu carmenbarbulescu Am uitat să precizez faptul ca matuşa şi unchiul meu nu au avut copii. ªi încă ceva...va rog..ce înseamna faptul că mama nu a acceptat moştenirea de ... (vezi toată discuția)