avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 229 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA platit de cetatenii straini la achizitia unui ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA platit de cetatenii straini la achizitia unui apartament

Stimati domni, ginerele meu, cetatean brazilian, casatorit cu fiica mea, au incheiat un ctr de rezervare apartament in suprafata utila de 102 m.p. la pretul de 444.495 lei, cu un dezvoltator imobiliar. Au obtinut creditul necesar achizitiei si in momentul in care au vrut sa incheie tranzactia li s-a spus ca TVA-ul aplicabil lui ca cetatean brazilian, este de 20% TVA si nu 5%TVA. Am depus cerere la Ministerul Finantelor pentru a mi se comunica ce TVA trebuie platit si am primit raspuns oficial ca el se incadreaza la TVA 5%. Cu toate acestea ei refuza in continuare sa incheiem tranzactia cu TVA 5%. Ce putem face pentru a putea incheia tranzactia, avand in vedere ca ne expira creditul? Considerati ca daca noi achizitionam apartamentul in caz de Forta Majora cu TVA 20% ne putem adresa instantei impotriva lor ca societate sa ne restituie banii incasati abuziv? Raspunsul dvs. urgent va fi apreciat. Multumesc
Cel mai recent răspuns: brily91 , utilizator 12:39, 6 Octombrie 2016
Sigur că se poate cu 5%.
Aţi încheiat un antecontract sau promisiune de vânzare-cumpărare? nu aţi inclus şi o clauză în care să specificaţi ce se întâmplă dacă vânzătorul refuză nejustificat să vă mai vândă? (să vă dea înapoi dublul avansului, sau ceva de genul...apropo, la avans cum v-a facturat?) ce preţ s-a stabilit în "rezervarea" aceea? contează foarte mult ce au semnat până acum, ca să vă putem sfătui pe mai departe...
şi mare atenţie, că declaraţia de 5% TVA, este o declaraţie separată care se va da înaintea oricărui antecontract! (deci înainte şi de avans. au achitat deja un avans?)
Ultima modificare: Miercuri, 5 Octombrie 2016
Nicoleta Silvia Hulpus, Consilier juridic
Copiii au incheiat doar Contract de rezervare si act aditional de prelungire a valabilitatii. Factura emisa pentru rezervare este emisa cu TVA 20%, reprezentand Taxa de rezervare imobil conform Contract de rezervare. In contractul de rezervare se mentioneaza ca taxa se transforma in avans. In rezervare este mentionat pretul apartamentului 444.495 lei + TVA cota legala. Nu scrie nici 5% nici 20%. Justificarea lor pentru cota de 20% a fost: Nu putem da curs solicitarii Dvs., de a aplica cota TVA redusa de 5%, aceasta facand parte din politica sociala a statului roman, aplicabila cetatenilor romani..
Cine stabileste de fapt cota de TVA: vanzatorul sau notarul?
Ca titulari de contract apare si fata mea: pentru partea ei tot 20% TVA se aplica?
Noi vom cumpara apartamentul cu 20% TVA asa cum vor ei intrucat copiii asteapta al 2-lea copil si nu mai vor sa stea cu chirie. Considerati ca am avea sanse in instanta sa recuperam TVA-ul incasat abuziv de ei?
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cuantumul tva pentru o locuinta noua addi68 addi68 In cazul contractarii unei locuinte constructie noua, TVA aplicabil este de 5% daca, una din conditii este ca pretul acesteia fara TVA sa nu depaseasca 380 000 ... (vezi toată discuția)
Tva 5% pentru locuinte noi ktulu ktulu Buna ziua, Am facut anul trecut un antecontract pentru achizitionarea unui apartament nou. In antecontract este specificat pretul final in lei cu tot cu tva ... (vezi toată discuția)
Modalitate aplicare tva la 5% la locuinte dana_burca dana_burca Avand in vedere reducerea TVA la 5% la locuinte, se da urmatoarea situatie: urmeaza sa achizionez un imobil care se incadreaza in prevederile legale, ... (vezi toată discuția)