avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 750 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stabilire cuantum Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stabilire cuantum Indemnizatie crestere copil

Buna seara,
Ma intereseaza daca la calcularea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare si dividendele primite de la firma la care esti angajat. M-ar interesa si daca scrie explicit in lege acest lucru.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:03, 7 Octombrie 2016
Ordinul nr.1474/2011 pentru aprobarea Instrucţiunilor de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011,......

situatie : Dividendele obţinute de un asociat unic la o societate pot fi luate în calcul la stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului?

solutie : Dividendele obţinute de asociatul unic la o societate nu se iau în considerare la stabilirea veniturilor care se iau în calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului, conform prevederilor art. 2 alin. (1) şi art. 3 din OUG nr. 111/2010. Potrivit art. 65 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, dividendele sunt venituri din investiţii, acestea se pot reinvesti, odată cu restul sumei obţinute ca profit care se utilizează de obicei tot pentru investiţii. (n.m., in prezent art.91 lit.a din Legea 227/2015)

De asemenea , art.3 alin.1 din OUG 111/2010 dispune: În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, veniturile din salarii şi asimilate salariilor, din activităţi independente şi din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură prevăzute la art. 2 alin. (1) sunt cele definite la art. 67, art. 76 alin. (1) şi (2) şi art. 103 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, şi reprezintă valoarea obţinută după aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii, corespunzător fiecărei categorii de venit.
Multumesc pentru raspuns!!
Astazi am fost pana la AJPIS Prahova ca sa intreb acest lucru.
Este incredibil: mi s-a spus ca bineinteles ca se iau in calcul si veniturile din dividende.
Am intrebat chiar usor jenat daca este sigura ca este asa.Mi s-a raspus:"Ce credeti ca sunteti singurul in acest caz? Am mai avut asemenea cazuri!"
Eu nu as vrea sa va contrazic, insa profitul net se poate reinvesti.Veniturile din dividende sunt deja impozitate si apartin persoanei fizice. E un non-sens sa le mai reinvestesti dupa ce le scoti din firma.
Puteti sa imi clarificati?

Multumesc!
Nu aveti cum sa ma contraziceti , intrucat nu noi am facut acel instuctiuni din care v-am postat.

Doamna de la AJPIS ar trebui sa citeasca mai bine art.3 din OUG 111/2010 si trimiterile exacte la Codul Fiscal din OUG 111/2010 si o sa vada ca dividendele nu intra in categoria veniturilor luate in considerare la calculul indemnizatiei pentru CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil asociat unic Alina-Maria Nicola Alina-Maria Nicola Urmeaza sa nasc pe data de 1 iunie 2018. Vreau sa stiu daca ma incadrez sa primesc indemnizatie crestere copil. Situatia: sunt unic asociat si administrator ... (vezi toată discuția)
Indemnizație creștere copil CristinaNM CristinaNM Buna ziua. Va rog frumos sa imi răspundeți la o întrebare. Ca si administrator si asociat unic al unui SRL-d, care înregistrează profit la încheierea ... (vezi toată discuția)
Legea 66/2016 pentru modificarea şi completarea ordonanţei de urgenţă a guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor mishu2012 mishu2012 Potrivit Art. 2. (1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi ... (vezi toată discuția)