In anul 2013 am fost condamnat cu supraveghere la 4 ani de inchisoare sub supraveghe (2 ani + 2 ani incercare) si cheltuieli de judecata in valoare de 6000 lei.
Nu am platit nimic din cei 6000 lei cheltuieli de judecata, intrebarea mea este :
Se pot prescrie vreodata aceste cheltuieli, in cat timp sau niciodata???
Are si statul cheltuieli de judecata la procesele penale.
Ii obliga pe inculpati daca ii condamna iar daca ii achita cheltuielile raman in sarcina statului.
" Are si statul cheltuieli de judecata ... "
Statul o avea cheltuieli de judecata, insa poate doar atunci cand isi angajeaza avocati ca sa-l reprezinte in te miri ce cauze (unde juristii sai nu fac fata), si nu in speta asta in care discutam.
In speta asta, penala, sunt in discutie Cheltuielile judiciare, despre care stim ca se impart in Cheltuieli de procedura (avansate de stat) si Cheltuieli de judecata (avansate de parti), or cum statul nu este parte in procesul penal in sensul art.32 c.pr.pen., ramane sa concluzionam ca statul poate fi creditor doar pentru cheltuieli de procedura, si nu pentru cheltuieli de judecata, caci acestea privesc partile.
Insa, insa, dpmdv in speta asta, nu distinctia de mai sus este importanta, ci ipoteza in care suma de 6000 lei ar include si eventuale sume cu titlu de "obligatii civile" si a caror neindeplinire ar putea duce la revocarea suspendarii sub supraveghere.