avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ne da in judecata dupa 12 ani pt o palma de pamant
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ne da in judecata dupa 12 ani pt o palma de pamant

buna ziua,

parintii mei s-au mutat acum 15 ani in localitatea natala a mamei mele unde si-au construit o casa pe pamantul parintilor ei
au semnat act de vanzare cumparare pe acea bucata de pamant si la 3 ani dupa aceea s-a mutat acolo si sora ei , si ea construindu-si o casa gard in gard cu parintii mei, la fel primind pamantul printr-un act de vanzare cumparare.

problema este ca la momentul ca care acestia s-au mutat acolo, parintii mei aveau in spatele casei construita o anexa gospodareasca existenta la momenul la care ai mei au cumparat terenul, care prin nu stiu ce eroare a aparea in acte ca fiind pe trenul lor
la momentul respectiv ambele familii au decis de comun acord sa nu mute acea anexa de acolo si sa fac gard pe langa ea cu conditia ca parintii mei sa le dea voie sa traseze gardul in celalalt capat cu un metru in interiorul curtii noastre ca sa poata avea aces la strada
astazi parintii mei au primit citatie de chemare in judecata in judcata pt ocuparea abuziva a acelei bucati de pamant din spatele casei - individul uitand complet se pare de conventia verbala prin acre s-au inteles ca in locul acelei portiuni ei au primit o alta in capatul opus.
mentionez ca atunci cand s-au mutat vecinii sunt cei care au facut gardul asa si deci ar trebui sa fie o dovada a faptului ca a existat o intelegere verbala. nu conteaza faputl ca atata timp (12 ani) nu a fost deranjat de acest lucru si acum este?
acum cativa ani sotia lui (sora mamei mele ) a murit si copii nu au deschis succesiune iar actul de proprietate era doar pe numele ei ?

ne poate da in judecata? va castiga? poate cere despagubiri?
va castiga in instanta


Cel mai recent răspuns: Alin Paidiu , Avocat 09:46, 29 August 2009
va poate da in judecata...tot ce e posibil.
castigarea/pierderea unui proces, depinde in mare parte si de probele administrate.
Intrebarea daca va poate da in judecata imi pare amuzanta .. de vreme ce ne spuneti ca ati primit astazi o citatie in care sunteti chemati in judecata.
Nu numai ca pot sa va dea in judecata .. chiar v-au dat in judecata.
Din ceea ce spuneti dvs. se pare ca terenul apare totusi in actele de proprietate ale mostenitorilor sorei mamei dvs.
Imprejurarea ca actul era pe numele mamei nu inseamna ca sotul si copii nu au dreptul la succesiune. Astfel ei se vor prezenta in instanta ca succesori ai mamei lor. Sigur chiar daca nu au dezbatut succesiunea se pot prezenta in instanta cu un certificat de calitate de mostenitor care le justifica calitatea.
Sansele unui litigiu depind de foarte multe amanunte .... pe care de cele mai multe ori partile nu le remarca si de care nu avem cunostinta aici.
In principiu .. atata vreme cat suprafata de teren apare in titlul lor ... o pot revendica oricand. Iar granituirea se face corespunzator actelor.
Ipoteza uzucapiunii nu cred ca sta in picioare atat vreme cat termenul nu sunt f. sigur ca s-a implinit iar dvs. spuneti ca ati uzucapat fara just titlu.


va multumesc pt raspuns, din pacate eu am facut ingineria nu dreptul si termenul "uzucapiuni"nu mi se pare tocmai cunoscut.
e adevarat ca noi avem o parte din pamanul lui dar asta s-a intamplat in urma unei intelegeri verbale prin care si noi i-am dat o alta parte din pamantul nostru in capatul opus al curtii si in plus fapul ca el a costruit gardul nu e o dovada a fapului ca el a aceptat acest lucru?
in urma unui proces nu se va lua in cosiderare fapul ca si el ocupa terenul nostru in schimb?
iar legat de mostenitori sa inteleg ca va trebui sa aiba acordul copiilor ca sa obtina acel titlu de mostenitor (copii nu vor sa auda de acest proces pt ca nu sunt de acord cu el) de care are nevoie sa se prezinte la proces ca si proprietar al locului?
Ar trebui sa aveti in vedere ca vorbim despre un drept de proprietate. Si in materia proprietatii .... drepturile nu se prezuma.
Vorbim doar despre inscrisuri care sa respecte conditiile de fond si forma. Nu avem inscrisuri .. nu avem proprietate.
Daca se va lua in considerare ca si el ocupa terenul dvs. in schimb ? Nu stiu cu ce va fi investita instanta ... Daca veti formula si dvs. o actiune/reconventionala in care sa revednicati/granituiti terenul care sustineti ca ar fi in proprietatea dvs..... va lua in considerare ... daca nu .. nu.
Pentru a dezbate succesiunea pe cale notariala .. da... e nevoie de acordul tuturor succesorilor. In ipoteza in care nu se inteleg se merge la instanta si acolo chestiunea se rezolva indiferent daca vor sau nu sa se prezinte.

pentru inceput cand consulti un avocat ii pot plati numai consultatia sau trebuie sa ii platesc avans pt onorariul de reprezentare in tribunal?

vom face o cerere reconventionala! de aceea vreau sa va rog sa imi spuneti daca trebuie sa adaug pe langa toate actele pe care le am si o noua masuratoare a terenului care sa ateste situatia acuala? si daca da unde trebuie sa ma adresez?

sa inteleg ca aceasta persoana va avea nevoie de acordul copiilor ca sa poate contiunua procesul cu noi sau o poate face fara ei?

VA MULTUMESC MULT PT AJUTOR!

Alte discuții în legătură

Chermat in judecata did_oana did_oana buna ziua, parintii mei s-au mutat acum 15 ani in localitatea natala a mamei mele unde si-au construit o casa pe pamantul parintilor ei au semnat act de ... (vezi toată discuția)
Vecinul nu ma lasa sa fac gardul marysa marysa Am cumparat o casa, iar intre proprietatea mea si unul dintre vecini nu a existat gard. Pentru o perioada de timp, zidul din spatele casei, a tinut loc de ... (vezi toată discuția)
Ii poate da in judecata? did_oana did_oana buna ziua, parintii mei s-au mutat acum 15 ani in localitatea natala a mamei mele unde si-au construit o casa pe pamantul parintilor ei au semnat act de ... (vezi toată discuția)