Răspunderea delictuală este reglementată de art. 1349, Cod civil care stipulează la alineatul (1) că „Orice persoană are indatorirea să respecte regulile de conduită pe care legea sau obiceiul locului le impune şi să nu aducă atingere, prin acţiunile ori inacţiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor personae”, iar alin. (2) al aceluiaşi articol prevede că “Cel care, avand discernămant, incalcă această indatorire răspunde de toate prejudiciile cauzate, fiind obligat să le repare integral”
Art 58, art, 72, 74 Cod civil se refera la atingerile aduse vietii, demnitatii persoanei etc.
Va multumesc.De fapt doresc sa stopez o persoana cu care ma judec pe un partaj si care face tot felul de afirmatii defaimatoare la adresa mea,afirmatii in scris,in diverse note de sedinte,reconventionale,intampinari,etc.Deci probele mele sunt cat se poate de concrete, calomniile fiind deci publice.Astept ceva completari in acest sens.
Cu stima.
Insulta si calomnia
clyde2010
Intrebare: pana la urma,articolele care se refera la insulta si calomnie din Ncpenal au fost reintroduse in cod,sau chestiunea a ramas in coada de peste? Una ... (vezi toată discuția)
Calomnia
daescua
cum pot actiona in judecata pe cineva care imi distruge imaginea spunand lucruri neadevarate despre mine? in baza carui articol din codul civil sau noul cod ... (vezi toată discuția)
Cod civil
B_Cosmin
rog sa-mi spuneti la ce articol din codul civil se incadreaza o persoana care premeditat creaza prejudicii materiale altei persoanei fizice? Unde pot gasi ... (vezi toată discuția)