avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cod civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cod civil

rog sa-mi spuneti la ce articol din codul civil se incadreaza o persoana care premeditat creaza prejudicii materiale altei persoanei fizice? Unde pot gasi codul de procedura civila in forma completa aplicabil pt. anul 2012?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Irina Ciobanu , Avocat 15:02, 10 Ianuarie 2013
Art. 1349-Răspunderea delictuală:

(1) Orice persoană are îndatorirea să respecte regulile de conduită pe care legea sau obiceiul locului le impune şi să nu aducă atingere, prin acţiunile ori inacţiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane.

(2) Cel care, având discernământ, încalcă această îndatorire răspunde de toate prejudiciile cauzate, fiind obligat să le repare integral.

[ link extern ]
în MONITORUL OFICIAL NR. 505 din 15 iulie 2011, cu aplicare din octombrie.
premeditarea tine de latura penala. in civil se poate numi "rea credinta".
In Noul cod civil este prevazuta la art 1357:" Cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârşită cu vinovăţie, este obligat să îl repare." si 1359: "Autorul faptei ilicite este obligat să repare prejudiciul cauzat şi când acesta este urmare a atingerii aduse unui interes al altuia, dacă interesul este legitim, serios şi, prin felul în care se manifestă, creează aparenţa unui drept subiectiv.

si cel care favorizeaza o persoana terta pentru savarsirea unei fapte ilicite, la ce articol poate fi incadrat?
la aceleasi articol. prejudiciul poate fi facut printr-o actiune sau inactiune. Depinde ce inseamna in cazul Dvs favorizarea. cel mai bine ar fi sa consultati un avocat caruia sa-i prezentati situatia pentru a decide ce trebuie facut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lege?!?! RebeccaMe RebeccaMe Am o problema in legatura cu vecinii mei....isi spala masinile langa zidul casei mele..mi-a picat multa tencuiala la camara, care este chiar in dreptul locului ... (vezi toată discuția)
Prejudiciu din cauza sindicatului anghel75 anghel75 Buna ziua, Daca Sindicatul companiei la care lucrez a deschis Actiune Civila impotriva angajatorului privind recuperarea unor drepturi materiale prevazute in ... (vezi toată discuția)
Pot cere si daune morale? ContSters359348 ContSters359348 Doresc sa chem in judecata pentru recuperarea cotei parte din investitie , deoarece coproprioetarii care nu mi-au prmis sa folosesc instalatia de alimentare cu ... (vezi toată discuția)