Buna ziua,
Daca Sindicatul companiei la care lucrez a deschis Actiune Civila impotriva angajatorului privind recuperarea unor drepturi materiale prevazute in CCM la nivel de companie si neonorate de catre angajator, omitand un numar de .... membri de sindicat. Prin omitere, numarul respectiv de membri nu a avut calitate procesorala si nu au primit drepturile salariale castigate in instanta.
Intrebare
Acel numar de membri de Sindicat, pot deschide Actiune Civila impotriva Sindicatului pentru recuperarea de la Sindicat a drepturilor materiale private
( Mentionez ca pentru a solicita in instanta acele drepturi materiale de la angajator, S-A PRESCRIS)
Da, exista aceasta posibilitate - angajarea raspunderii civile delictuale a sindicatului.
Potrivit Codului Civil, art. 1349 alin. (1) se prevede că „Orice persoană are indatorirea să respecte regulile de conduită pe care legea sau obiceiul locului le impune şi să nu aducă atingere, prin acţiunile ori inacţiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor personae”, iar alin. (2) al aceluiaşi articol dispune că “Cel care, avand discernămant, incalcă această indatorire răspunde de toate prejudiciile cauzate, fiind obligat să le repare integral”.
La art.1357 C.civ. se dispune ca, cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârşită cu vinovăţie, este obligat să îl repare, autorul prejudiciului urmând a răspunde chiar şi pentru cea mai uşoară culpă.
Cod civil
B_Cosmin
rog sa-mi spuneti la ce articol din codul civil se incadreaza o persoana care premeditat creaza prejudicii materiale altei persoanei fizice? Unde pot gasi ... (vezi toată discuția)
Lege?!?!
RebeccaMe
Am o problema in legatura cu vecinii mei....isi spala masinile langa zidul casei mele..mi-a picat multa tencuiala la camara, care este chiar in dreptul locului ... (vezi toată discuția)