avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot cere si daune morale?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot cere si daune morale?

Doresc sa chem in judecata pentru recuperarea cotei parte din investitie , deoarece coproprioetarii care nu mi-au prmis sa folosesc instalatia de alimentare cu apa potabila a locuintei , fiind nevoita sa fac alta in paralel . Pot cere si daune morale deoarce am fost nevoita sa apelez la bunavointa vecinilor pentr a ma aproviziona cu apa potabila . Daca da , care ar fi temeiul juridic ?
Se pot cere daune morale, temeiul juridic este raspunderea civila delictuala.


'Conform Codului civil, în vigoare de la 1 octombrie 2011, răspunderea delictuală este reglementată de art. 1349, care stipulează la alineatul (1) că „Orice persoană are indatorirea să respecte regulile de conduită pe care legea sau obiceiul locului le impune şi să nu aducă atingere, prin acţiunile ori inacţiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor personae”, iar alin. (2) al aceluiaşi articol prevede că “Cel care, avand discernămant, incalcă această indatorire răspunde de toate prejudiciile cauzate, fiind obligat să le repare integral”

Totodată, din economia dispoziţiilor art. 1357 Cod civil reiese că cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârşită cu vinovăţie, este obligat să îl repare, autorul prejudiciului urmând a răspunde chiar şi pentru cea mai uşoară culpă.

Mai mult, din coroborarea art. 1391 cu art. 253 Cod civil, observăm că este reglementată posibilitatea reparării patrimoniale chiar şi a prejudiciului nepatrimonial, cât şi mijloacele de apărare a drepturilor nepatrimoniale la care o persoană poate recurge'.
Autor Andrei Pap


Mai multe informatii aici [ link extern ]
ok...am si dat;)
Daune morale, pentru ce?
Coproprietarii sunt obligați să vă dea acordul pt. branșarea la apă , cu atât mai mult cu cât d-voastră ați contribuit la investiția privind această lucrare. Banii îi puteți recupera în instanță dovedind cu chitanțe, facturi, martori că ați contribuit la acea investiție.
Daunele morale nu aveți de ce să le solicitați-care ar fi motivația?
da ok am inteles

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lege?!?! RebeccaMe RebeccaMe Am o problema in legatura cu vecinii mei....isi spala masinile langa zidul casei mele..mi-a picat multa tencuiala la camara, care este chiar in dreptul locului ... (vezi toată discuția)
Cod civil B_Cosmin B_Cosmin rog sa-mi spuneti la ce articol din codul civil se incadreaza o persoana care premeditat creaza prejudicii materiale altei persoanei fizice? Unde pot gasi ... (vezi toată discuția)
Insulta si calomnia clyde2010 clyde2010 Intrebare: pana la urma,articolele care se refera la insulta si calomnie din Ncpenal au fost reintroduse in cod,sau chestiunea a ramas in coada de peste? Una ... (vezi toată discuția)