avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Instrainare imobil in defavoarea descendentilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Instrainare imobil in defavoarea descendentilor

Buna ziua.Noi,cei doi fii ai defunctului tata care a divortat de mama noastra cu ani in urma,vrem sa ne cerem drepturile de mostenitori chiar daca am aflat ca a decedat acum 4 ani.Gurile rele spun ca ar fi cedat imobilul prin vanzare-cumparare unei persoane de care habar nu avem.Mentionez ca distanta de 600 km unii de altii deasemeni a contribuit la racirea relatiilor.Va intreb ce demersuri ar trebui facute in acest sens,si daca Noul Cod Civil prin Art.978 vine in sprijinul nostru.Va multumesc anticipat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
NIMENI NU ESTE OBLIGAT SA LASE BUNURI IN URMA SA.
In aceste conditii nici defunctul dumneavoastra tata nu era obligat sa lase bunuri in masa succesorala.
Daca a vandut TOT inainte de deces era dreptul sau.
Atata timp cat copiii au aflat dupa 4 ani de deces e clar ce legaturi erau intre dumneavoastra si tatal dumneavoastra.
Vedeti ca si daca a lasat bunuri in urma sa se aplica art. 1103 C.Civ. Termenul de opţiune succesorală
(1) Dreptul de opţiune succesorală se exercită în termen de un an de la data deschiderii moştenirii.
Deschiderea succesiunii este data decesului asa ca a trecut de mult acest drept de optiune succesorala in ceeace va priveste.
Orice persoana in viata poate vinde bunurile sale(mobile/imobile) nu trebuia sa va ceara acordul dvs.Intr-adevar,termenul de optiune succesorala este de un an conform NCC,mostenirea unei persoane se deschide in momentul decesului acesteia,de la aceasta data curge termenul de optiune succesorala de un an.Daca nu v-ati exercitat acest drept in termenul de un an sunteti considerat strain de mostenire.
Dacă s-a vândut imobilul s-a terminat.

Încercați sa aflați dacă s-a vândut sau nu.
Buna ziua,unde as putea sa ma interesez daca s-a vandut sau nu,multumesc.
Fiecare dispune de bunurile sale, in timpul vietii putandu-le instraina cui doreste.( dreptul de proprietate este exercitat in mod liber, neingradit ).


Pe cale de consecinta, daca bunul a fost instrainat, fiind perfectat un contract de vanzare-cumparare, respectivul bun nu va fi cuprins in masa succesorala .

Daca, insa, s-a perfectat un contract de vanzare-cumparare, fara a fi efectiv platit pretul, suntem in prezenta unei donatii deghizate.


Actiunea in simuatie poate fi promovata oricand, sanctiunea aplicabila, in speta, fiind nulitatea absoluta.

Pretul trebuie sa fie real, sincer si serios.


Altminteri, este incidenta cauza de eficacitate a nulitatii absolute,care duce la desfiintarea actului juridic perfectat.


Simulatia prin donatia dehizata, mascata poate fi demonstrata prin orice mijloc de proba.



Succes.


Alte discuții în legătură

Succesiune miaaleja miaaleja buna ziua,puteti sa-mi spuneti cum se procedeaza in cazul urmator:intr-o familie cu 2 copii majori,parintii detin un teren si doua imobile,apoi decedeaza unul ... (vezi toată discuția)
Problema vanzare teren de catre un co-indivizar cezarad cezarad Ma confrunt cu o problema. M-am inteles cu o persoana sa imi vanda un teren. Acea persoana era co-proprietar pe teren impreuna cu sotia sa, care a decedat. ... (vezi toată discuția)
Succesiune papiotta papiotta Buna seara Mama a decedat in luna iunie. In 1993, dupa decesul sotului(al doilea), s-a dezbatut succesiunea la care au participat mama si cei doi copii ai ... (vezi toată discuția)