avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1093 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna seara
Mama a decedat in luna iunie.
In 1993, dupa decesul sotului(al doilea), s-a dezbatut succesiunea la care au participat mama si cei doi copii ai decedatului. A rezultat: mama 1/2 + 2/8 din jumatatea sotului, copiii, fiecare cate 3/8.

Acum....as vrea sa aflu urmatoarele, cu bunavointa dvs.:
1.daca s-a modificat termenul de deschidere a succesiunii(de la 6 luni la 2 ani, dupa cum mi-a spus un consilier juridic de la un birou notarial)
2.daca eu si sora mea mostenim cota mamei asa cum era dupa prima succesiune
3. daca copiii sotului decedat pot avea si alte pretentii
4. cum se calculeaza sau ce determina taxa notariala de succesiune.
5. Unul din fratii vitregi este internat intr-un sanatoriu pentru persoane cu dizabilitati(este lucid si constient cu perioade de pierdere a cunostiintei ). Poate fi reprezentat de sora lui in procesul de vanzare cumparare al apartamentului sau nu?

Va multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: papiotta , utilizator 23:21, 16 Iulie 2014
1. Succesiunile se deschid prin moarte! Termenul de opțiune succesorala.este de 1 an si nu mai este de 6 luni, pt cei care au decedat după 1 Octombrie 2011. Opțiune succesorala se referă la faptul ca succesibilul poate opta in a accepta expres succesiunea prin declarație autentica la notar sau a renunța la succesiune tot prin declarație autentica la notar. Dezbaterea succesiunii se poate face oricând , pana in doi ani de la deces nu se percepe impozit de către stat de 1% calculat la valoarea masei succesorale.
2. Da Dvs mosteniti cota mamei din succesiunea sotului dansei.
3.copii sotului nu au vocație la succesiunea mamei Dvs. Ei vor fi coproprietari cu Dvs si sora Dvs pe bunurile Moștenite atât de mama Dvs cat si de ei după soțul respectiv tatăl lor.
4.onorariul succesiunii vi l calculează notarul in funcție de valoarea bunurilor ce intra in masa succesorala.
5. Coproprietarul fără discernământ trebuie pus sub interdictie numit tutore care il va reprezenta in act. Acest lucru il face instanța de tutela. Poate fi si fratele acestuia.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Iulie 2014
ContSters250994, utilizator
Va mltumesc. O seara linistita va doresc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune MGabriel MGabriel Mama a decedat de curand,tata este inca in viata,mai am un frate. Exista cumva riscul ca ,in cazul in care nu se face procedura de succcesiune asupra ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! tatăl meu a decedat în 14 august 2023. ca si moștenitori ... nimenea nimenea Bună ziua! Tatăl meu a decedat în 14 august 2023. Ca si moștenitori sunt mama și 2 copii. Am vrea sa demaram succesiunea după decesului tatălui. Ca si ... (vezi toată discuția)
Succesiune in lipsa mostenitorilor rara_rara rara_rara Buna seara, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: Mama a avut 10 hectare de pamant pe care si le-a insusit, abuziv, una din surorile mele(furand ... (vezi toată discuția)