avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune in lipsa mostenitorilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune in lipsa mostenitorilor

Buna seara,
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:
Mama a avut 10 hectare de pamant pe care si le-a insusit, abuziv, una din surorile mele(furand actul de proprietate a putut sa dea acest pamant in asociatie timp de 5 ani).
Mama a decedat de 4 luni iar pamantul a ramas tot in posesia surorii mele care evita orice discutie. Cum putem rezolva aceasta situatie?
Mama a avut 6 copii, dintre care 3 au decedat-ramanand mostenitorii acestora(4 copii de la 2 din fiice, una neavand mostenitori)
Am inteles ca trebuie sa facem succesiunea, fiind nevoie de prezenta mostenitorilor: 3 copii(cei in viata) si 4 nepoti(urmasii celor 2 fiice decedate), insa doi dintre nepoti sunt plecati in strainatate si neinteresandu-i problema pamantului, nu doresc sa se intoarca in tara pentru asta.
Este posibila succesiunea in lipsa acestora? Nu ma refer la renuntarea la pamant ci la impartirea, cu dreptul de a-si primi partea legala, fara a fi prezenti.
Si daca pt succesiune e nevoie ca toti moatenitorii sa fie prezenti, iar succesiunea nu se va face curand, mai are dreptul sora mea sa primeasca bani de la asociatie sau este ilegal?
Intai si-ntai mergeti la un birou notarial si dati o declaratie autentificata prin care acceptati mostenirea. Nu costa mult, sub o suta de lei. Avand aceasta declaratie puteti juca la ,,doua capete": fie va adresati unui birou notarial pt. dezbaterea succesiunii, fie asteptati sa treaca doi ani si vedeti atunci care dintre mostenitori este ,,in afara jocului", adica nu poate dovedi ca a acceptat mostenirea in termen (termenul e de doi ani). In ce o priveste pe sora: o varianta ar fi obtinerea unui certificat de calitate de mostenitor (tot de la un birou notarial il obtineti) si cu acest act va adresti asociatiei si le aduceti la cunostinta ca sora nu-i singura pe lume! Sora d-voastra (precum si fratii si surorile d-voastra si urmasii lor) este mostenitor sezinar si are astfel anumite drepturi. Va citez din noul cod civil :
,,Art. 1125, sezina, notiune:
Pe lângă stăpânirea de fapt exercitată asupra patrimoniului succesoral, sezina le conferă moştenitorilor sezinari şi dreptul de a administra acest patrimoniu şi de a exercita drepturile şi acţiunile defunctului."

Cititi capitolul I din noul cod civil.
Ar fi mai multe de spus, dar la un moment dat procedurile de urmat depasesc cunostintele unui justitiabil nefamiliarizat cu legile (si faradelegile!) si aveti nevoie de serviciile unui avocat.
Ultima modificare: Luni, 25 August 2014
DlGoe, utilizator


Dezbaterea succesorala, operatiune finalizata prin emiterea certificatului de mostenitor, care reprezinta titlu de proprietate, poate avea loc chiar daca o persoana nu este prezenta .( va exista o terta persoana, in calitate de mandatar, care sa reprezinte interesele coeredelui , conform procurii speciale ).

Instrainarea bunului indiviz, in materalitatea sa, poate fi facuta numai daca exista acordul de vointa al tuturor coproprietarilor, respectand regula unanimitatii.
( cota-parte din dreptul de proprietate poate fi instrainata, prin act autentic, existand acordul de vointa al proprietarului ).

Succesiunea este deschisa prin moarte.


Asadar, orice pact asupra unei mosteniri nedeschise este lovit de nulitate absoluta .( copiii vor culege bunurile succesorala dupa deces parintilor sai ).


Pe cale notariala , daca exista intelegere, se poate proceda la dezbaterea succesorala, fiind citati toti mostenitorii.

In cazul in care exista disensiuni, dezbaterea este realizata in fata instantei de judecata .(tranzactia consfinteste vointa partilor, intr-o hotarare de expedient ).


Nimeni este obligat sa ramana in indivizune.Starea de coproprietate poate fi sistata oricand, pe cale notariala sau pe cale judecatoreasca.



Neacceptarea succesiunii in termen legal ii face pe succesibili straini de succesiuni.


Renuntarea la succesiune vizeaza intreaga succesiune ( este totala ) .
DlGoe a scris:

.......fie asteptati sa treaca doi ani si vedeti atunci care dintre mostenitori este ,,in afara jocului", adica nu poate dovedi ca a acceptat mostenirea in termen (termenul e de doi ani).


Noul Cod Civil
Art. 1103

Termenul de opţiune succesorală

(1) Dreptul de opţiune succesorală se exercită în termen de un an de la data deschiderii moştenirii.

2 ani reprezinta termenul in care nu se plateste impozit pentru masa succesorala, la dezbaterea succesiunii.
Se poate deschide proces si sa fie citati.
Trebuie insa sa stiti exact unde sa fie citati.
Nu puteti rezolva nimic la notar.
DlGoe a scris:

Intai si-ntai mergeti la un birou notarial si dati o declaratie autentificata prin care acceptati mostenirea. Nu costa mult, sub o suta de lei. Avand aceasta declaratie puteti juca la ,,doua capete": fie va adresati unui birou notarial pt. dezbaterea succesiunii, fie asteptati sa treaca doi ani si vedeti atunci care dintre mostenitori este ,,in afara jocului", adica nu poate dovedi ca a acceptat mostenirea in termen (termenul e de doi ani).



Sunt si eu intr-un caz asemenator.. mama decedata de peste 5 ani, am incheiat la notar declaratia de acceptare a mostenirii la aproape 2 ani de la decesul mamei si de atunci a ramas totul in aer! Sora mea este plecata din tara si totodata nu doreste nici dezbaterea succesiunii.. (zicandu-mi ca ne intelegem noi si dupa decesul tatalui) ...

Atata tatal cat si eu doresc dezbaterea succesiunii, ce putem face?
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune mariana.pirosca mariana.pirosca Buna ziua, Dupa decesul mamei am deschis un dosar de succesiune ,singurii mostenitori fiind eu si sora mea . Sora a decedat, succesiunea nefiind finalizata. ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire MariusD@1984 MariusD@1984 Buna ziua Nu stiu cum sa procedez in urmatoarea situatie: In urma decesului bunicului meu a ramas ca mostenire o casa batraneasca de la tara impreuna cu ... (vezi toată discuția)
Mostenire ascunsa anacami2 anacami2 Unei prietene i-a murit sotul si apoi socrul.surorile socrului , desi stiau de existenta celor 2 baieti ramasi in urma decesului nepotului lor , au dezbatut ... (vezi toată discuția)