avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire ascunsa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire ascunsa

Unei prietene i-a murit sotul si apoi socrul.surorile socrului , desi stiau de existenta celor 2 baieti ramasi in urma decesului nepotului lor , au dezbatut succesiunea fara sa ii numeasca si pe acestia.Dupa 3 luni prietena mea a aflat de decesul socrului si prin ajutoare a reusit sa obtina certificatul de mostenitor emis pe numele celor 2 surori.Ce pot pati cele 2 batrane pentru ca au ascuns existenta unor mostenitori legali?Pana una alta prietena mea nu a vrut sa le dea in judecata , si a obtinut prin donatie o mare parte din mostenire , batranele sustinand ca ele l-au ingrijit si copii nu au drept la nimic. Precizez ca prietena mea nu tinea legatura cu socrul ei.Daca le-ar fi dat in judecata , pe batrane , notarul care a emis cerificatul de mostenitor ar pati ceva?Pentru ca s-a facut verde cand a vazut ca defunctul a avut un baiat si el alti 2 copii , existenta pe care a spus ca nu a cunoscut-o.Acum copii au ajuns la majorat , ei pot cere restul de mostenire?Cum pot sa determine cele 2 batrane sa le dea dreptul lor?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: eclair , utilizator 17:12, 13 Decembrie 2010
Exista atat varianta pur civila a unei actiuni in anularea certificatului de mostenitor emis cu incalcarea drepturilor celor doi descendenti, cat si posibilitatea unei plangeri penale pentru fals in declaratii a celor doua batrane care au cerut dezbaterea succesiunii, cu declararea in fals a inexistentei altor mostenitori. Este foarte probabil ca notarul sa nu fi avut cunostinta de existenta altor mostenitori, atata timp cat acei mostenitori care au cerut dezbaterea succesiunii au declarat ca nu exista alti mostenitori. Va sfatuiesc sa anajati un avocat pentru rezolvarea problemelor legate de aceasta dezbatere, datorita relativei complexitati a posibilitatilor de abordare si rezolvare.
Ultima modificare: Joi, 9 Decembrie 2010
ContSters36411, utilizator
Da, asa cum a zis si domnul avocat Zaharia, se poate cere in instanta anularea certificatului de mostenitor.

Se mai poate face si plangere penala insa notarul nu va raspunde penal.Acesta nu avea de unde sa stie ca mai exista si alti mostenitori.

avocat Claudiu Lascoschi
avand in vedere ca le-a fost data prin donatie o mare parte din mostenire preferabil e sa promoveze in instanta o actiune in anularea certificatului de mostenitor.
1.angajati un avocat.2 cereti in instanta anularea certificatului de mostenitor. cazul nu este complicat, numai ca trebuie abordat corect din pdv promovare actiune legala.
Intr-adevar, cea mai efeicienta varianta juridica ar fi aceea a anularii certificatului de mostenitor.
Insa, in conditiile in care vor exista anumite probleme procedurale de natura civila se poate formula si plangere penala impotriva respectivelor persoane vinovate.
In cazul in care s-au audiat si martori de catre notar si acestia pot raspunde penal pentru infractiunea de marturie mincinoasa prevazuta si pedepsita de art. 260 din Codul penal.
Persoanele care au instigat la darea unei declaratii mincinoase in conditiile incriminate de Codul Penal vor raspunde si ele conform legii penale pentru infractiunea savarsita.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Succesiune in lipsa mostenitorilor rara_rara rara_rara Buna seara, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: Mama a avut 10 hectare de pamant pe care si le-a insusit, abuziv, una din surorile mele(furand ... (vezi toată discuția)
Succesiune dislexic dislexic Mama a 3 frati a decedat in data de 01.10.2005, lasand mostenire o casa cu gradina - 700mp. La 01.03.2007 au fost platite impozitul, lumina etc doar de catre ... (vezi toată discuția)
Ocupare abuziva a unei lociunte, fara a fi dezbatuta succesiunea anaflavi anaflavi As vrea sa stiu ce se poate face in situatia in care fara a fi dezbatuta succesiunea, unul dintre mostenitori ocupa deja toata locuinta ramasa de la parinti, ... (vezi toată discuția)