avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Aerisire coloana verticala agent termic - cine are ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Aerisire coloana verticala agent termic - cine are aceasta obligatie

Buna ziua.
Desi agentul termic a venit de cca 4 zile,pe casa scarii unde locuiesc,nici vorba de asa ceva.
Am sunat administratorul ,i am explicat problema si m-a indemnat prieteneste sa aerisesc coloana la etajul 4.
Evident ca eu nu stiu sa fac asa ceva si din moment ce nu este caldura de 4 zile,probabil nici ceilalti vecini sau cel putin nu sunt interesati.Administratorul refuza sa faca aerisirea,pe motiv ca nu intra in atributiile lui,ci a celui care sta la etajul patru(adica niste vadane i cu varste inaintate)
As dori sa stiu cine ar trebui in mod normal sa faca aceasta sarcina:locatarii,ditribuitorul de agend termic,administratorul?(exista vreo lege care stipuleaza ca i treaba administratorului?)
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 21:31, 11 Octombrie 2016
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce mai este normal astazi ?
Distribuitorul de caldura ar trebui sa se intereseze daca apa calda din calorifere ajunge la tori consumatorii (la capetele de retele macar). De ce ar face-o ? Tot incaseaza plata agentului livrat. Cui ? Nu-i intereseaza !
Administratorul incaseaza de la proprietari cota parte din factura primita de la furnizorul de caldura. Ar trebui sa verifice pe fiecare scara in parte daca ajunge caldura peste tot. De ce ar face-o ? Nu-l intereseaza decat sa incaseze banii de la proprietari ca sa plateasca factura.
Cine este interesat de fapt, sa aiba caldura ? Nu raman decat locatarii.
Aerisirea se face pe coloanele montate pe casa scarilor. La cota cea mai inalta a scarilor este un ventil montat pe teava care duce la un vas mic aflat in varful retelei. Din acest vas mic iese o teava care merge pana la nivelul planseului. Se deschide acest ventil, progresiv si pe teava libera de la planseu incepe sa iasa aer. Cand iese apa calda, coloana este plina, se inchide ventiilul si va fi caldura. Ventilul are o rozeta care se roteste spre stanga cand se deschide si spre dreapta (in sensul acelor de ceasornic) cand se inchide.
O precizare. Daca instalatia de incalzire este veche, tevile in interior, la calorifere sunt colmatate si chiar daca faceti aerisirea aceasta nu este obligatoriu sa aveti caldura in apartament. Ar fi bine sa aveti ventil de aerisire pe fiecare calorifer si sa faceti aerisire locala, la fiecare calorifer in parte.
Sper sa va fie de folos.
Aerisirea instalatiei nu intra in responsabilitatea administratorului de imobil
Doar daca presedintele de asociatie dispune ca aerisirea sa fie efectuata de administrator sau persoana specializata,operatia poate fi executata
Nu este o interventie care sa solicite cunostiinte si/sau pregatire speciala,dar necesita un timp faptic pentru aerisit intreaga instalatie care se aeriseste in acel punct
Administratorul de imobil este angajat al asociatiei de proprietari cu limita de competenta de executie,respectiv executa hotararile adunarii generale,dispozitiile presedintelui si comitetului executiv
Legea nr 230/2007.HG nr 1588/2007 precizeaza concret atributiile administratorului de imobil
Art. 36
Administratorul, persoana fizica sau juridica, are, in principal, urmatoarele atributii:
a) prestarea serviciilor in mod profesional;
b) gestionarea bunurilor materiale si a fondurilor banesti;
c) efectuarea formalitatilor necesare in angajarea contractelor cu furnizorii de servicii pentru exploatarea si intretinerea cladirii, derularea si urmarirea realizarii acestor contracte;
d) asigurarea cunoasterii si respectarii regulilor cu privire la proprietatea comuna;
e) gestionarea modului de indeplinire a obligatiilor cetatenesti ce revin proprietarilor in raport cu autoritatile publice. Obligatiile cetatenesti sunt cele stabilite, potrivit legii, de adunarea generala a proprietarilor;
f) indeplinirea oricaror alte obligatii expres prevazute de lege .
g) informarea trimestriala, in scris sau prin posta electronica, a proprietarilor, membrii asociatiei de proprietari, cu privire la situatia financiara cuprinzand toate elementele de cheltuieli, venituri, incasari si plati aferente asociatiei de proprietari, sub semnatura proprie si contrasemnata de presedintele si de cenzorul asociatiei de proprietari.

ciresel a scris:
As dori sa stiu cine ar trebui in mod normal sa faca aceasta sarcina:locatarii,ditribuitorul de agend termic,administratorul?(exista vreo lege care stipuleaza ca i treaba administratorului?)

Da exista. Legea 230/2007 va poate fi de folos.
Sarcina gospodaririi si administrarii asociatiei, tot ce inseamna utilitati (apa, caldura, gaz..), servicii (lift, curatenie..) sunt in sarcina administratorului care poate avea pe langa acestea sarcini tehnice si contabilitatea sau casieria. Asta in functie de organizarea asociatiei si mai ales de marimea acesteia. Unele asociatii au, pe langa administartor si casier si contabil si instalator care impreuna formeaza echipa ce indeplineste sarcinile administratorului.
Dar de orice se intampla bun sau rau in asociatie sunt responsabili membrii comitetului executiv in frunte cu presedintele asociatiatiei.
Orice sesizare, cerere, solicitare se adreseaza presedintelui iar acesta stie cine si ce are de facut in asociatie.
Asa ca adresati-va presedintelui care sa-l puna la treaba pe administartor sau instalator.

Asa ca adresati-va presedintelui care sa-l puna la treaba pe administartor sau instalator.

Administratorul nu are obligatia sa faca aerisirea , el poate chema RADET-ul sa o faca sau sa plateasca un instalator daca nu exista un instalator platit al asoc.Presedintele nu poate sa ceara administratorului ce vrea el sau mai binezis ce nu intra in sarcinile legale.
Administratorul are obligatia conform legii, printre altele, sa se ocupe de administrea tehnica din asociatie. Ce presupune aceasta administrare tehnica daca nu asigurarea functionarii tuturor instalatiilor comune din bloc?
Ca unele lucruri simple le face el direct iar pentru altele apeleaza, cu acordul presedintelui, la firme de specialitate sau meseriasi din afara asociatiei, asta este cu totul altceva. Dar nici un meserias si nici o firma de specialitate nu vor veni la asociatia dumneavoastra sa va desfunde canalizarea sau sa faca aerisirea daca nu este chemata, solicitata...
Si, repet, ca sa fie mai clar: ceea ce are de facut administartorul este sau ar trebui sa fie scris in fisa postului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ultim etaj cu calorifere reci sau slab incalzite adrhc adrhc Buna ziua, locuiesc in Bucuresti, sector 5 la et.8 (ultimul). Dintotdeauna (10 ani) de cand locuiesc in actualul apartament caloriferele am observat ca se ... (vezi toată discuția)
administrația blocului Mihai.Clatinici Mihai.Clatinici Buna seara . O intrebare am si u daca se poate sa si primesc un raspuns. De 2,3 ani tot anunt Administrația și președintele blocului in legatura ca eu iarna ... (vezi toată discuția)
Caldura la bloc. avem o problema, in blocul in care locuiesc, ... Adriana68 Adriana68 caldura la bloc. Avem o problema, in blocul in care locuiesc, presedintele nu vrea sa faca aerisirea la calorifere, pe motiv ca nu s-au stabilizat ... (vezi toată discuția)