avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1052 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare auto catre firma. Cumparatorul se razgandeste ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare auto catre firma. Cumparatorul se razgandeste dupa semnarea contractului

Buna ziua,
Am semnat un contract de vanzare cu divizia de masini rulate a firmei X, auto fiind marca X.
Auto avea o problema de care reprezentanta stia dar cumparatorul zice ca nu stia.
Dupa semnarea contractului s-a manifestat defectul dar masina a fost scoasa de la financiar in baza contractului.
Vanzatorul a victimizat si a zis ca e un viciu ascuns, de care el nu stia. M-am angajat sa repar viciul pentru ca aveam scris pe talon "instrainat catre" .
Am reparat defectul, am actele(cele 4 exemplare din 5 ale Contractului VC, unul fiind la financiar) , am cartea, talonul si masina.
Cumparatorul nu mai imi raspubde la telefon si mi-a zis cand am luat masina la reparat (in ziua semnarii) ca ar fi bine sa o "repun pe rol" ca el nu stie daca o mai ia.
Am semnat un contract in cae ma angajam sa ii dau cheile, actele si masina in 5 zile de la semnare si ei, ca firma sa imi vireze banii in cont.

Au trecut cele 5 zile si eu nu am dus actele si masina.
Pot sa ma duc sa le las actele si masina?
Daca nu imi virraza banii?
Am nevoie sa vand masina urgent si nu vreau sa stau sa astept dupa bani. Daca el nu o mai vrrea, as dori sa o pot vinde unei alte persoane, dar destul de repede.
Ce ma sfatuiti sa fac?
Va multumesc
@Nixtor, cumparatorul are doua obligatii principale (art.1719 Cc) : de a plati pretul si de a lua in primire bunul si daca nu s-a prevazut altfel in contract, cumparatorul suporta si cheltuielile vazarii.

Astfel incat, potrivit art.1724 Cc, daca cumparatorul nu a platit, vanzatorul este indreptatit sa obtina fie executarea silita a obligatiei de plata, fie rezolutiunea vanzarii, precum si, in ambele situatii daune interese, dupa caz.

Mai mult, cumparatorul este obligat sa ia in primire bunul vandut, si potrivit art.1666(2) Cc, cheltuielile de preluare si transport sunt in sarcina cuparatorului. Pentru aceasta, potrivit art.1725 Cc, cumparatorul este de drept in intarziere cu privire la indeplinirea obligatiilor sale, la scadenta. Si, odata cu aceasta, cumparatorul preia riscul pierderii fortuite a bunului (art.1274(2) Cc). Totodata, trebuie sa plateasca si pretul eventual de conservare a bunului (depozitare, paza, etc).

Insa, cu toate ca, prin cele expuse mai sus, legea este oarecum de partea dvs., problema intervine in sensul ca va grabiti si o eventuala problema in instanta ar lua timp si astfel ati fi vitregit de pretul vanzarii, in timp util.

In locul dvs. as aborda problema in doua moduri : fie amiabil (prin rezolutiunea contractului sau gasirea unui alt cumparator s.a.m.d. - discutia comporta o sfera larga), fie as trimite cumparatorului o notificare prin executor judecatoresc cu textele de mai sus, si cu punerea in intarziere, si l-as atentiona la ce se expune in caz ca refuza colaborarea (nu spun in caz ca nu vrea sa plateasca, ci in caz ca refuza colaborarea, caci este de preferat sa rezolvati problema amiabil).
Va multumesc pentru raspuns!

Astazi am reusit sa iau legatura cu reprezentantul firmei si i-am adus la cunostinta faptul ca am remediat defectul prin inlocuirea unei piese (second hand cu garantie 30 de zile conform intelegerii noastre verbale) si ca astazi voi merge sa predau autovehiuculul pentru a putea finaliza PV de predare a actului de identitate, a autovehiculului si a cheilor.
Mi-a explicat ca ar trebui sa merg sa i se faca autovehiculului o noua evaluare la o reprezentanta a firmei X (nu am inteles de ce) si ca in urma reevaluarii mi se va face o noua oferta de pret. Nu am fost de acord si am ales sa vorbim fata in fata la sediul firmei.

Daca NU mi se semneaza PV de predare sau daca refuza eliberarea oricarui act doveditor (ca refuza masina sau plata sau colaborarea) pot lasa masina si cheile la el sau ar fi mai bine sa plec cu autovehicul pana se solutioneaza problema?

Va multumesc inca o data pentru raspuns,
Nixtor
Meregeti la executor cum v-a indrumat colegul.
Va multumesc pentru raspuns. Sper sa rezolv pe cale amiabila toata situatia.
Felicitari pentru ceea ce faceti!
Notificarea este intr-adevar solutia.
Se poate face prin avocat sau prin executor.

Daca actul de vanzare cumparare este semnat practic este proprietar cumparatorul si nu puteti vinde masina altei persoane pana nu lamuriti problema.

Daca nu exista act de vanzare-cumparare situatia este alta.

Trebuie stiut exact regimul juridic.

De aceea sunt de parere ca ar fi mai bine sa faca notificarea avocatul si nu executorul deoarece trebuie facuta mai mult decat formal.
Ar trebui facuta in asa fel incat sa se rezolve cumva problema.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgenta! cumparatorul a semnat contractul si s-a razgandit doar.eu doar.eu am vandut masina second hand cu contract de vanzare cumparare tipizat (ex alb, roz, verde semnat de ambele parti) am primit banii, am predat masina , talonul ... (vezi toată discuția)
Conciliere obligatorie? pop sorin pop sorin Buna, Vreau sa intentez o actiune impotriva unei persoane avand ca scop anularea unui antecontract in baza careia eu am platit o suma de bani iar ... (vezi toată discuția)
Masina sh cu probleme grave. mickwin mickwin Buna ziua, Nu stiu daca a mai fost cineva in cazul meu pe aici pe forum, dar in viata reala cred ca da. Cam de 3 saptamani am facut contractul de vanzare ... (vezi toată discuția)