avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 920 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... conciliere obligatorie?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

conciliere obligatorie?

Buna,
Vreau sa intentez o actiune impotriva unei persoane avand ca scop anularea unui antecontract in baza careia eu am platit o suma de bani iar promitentul vanzator nu sa prezentat la notar la data X precum am specificat in acel antecontract pt finalizarea documentelor.
Am incercat rezolvarea pe cale amiabila a litigiului cerandu-mi banii inapoi si anularea antecontractului pe motiv ca a trecut termenul limita, insa acesta refuza comunicarea.
Intrebare:

1. In cazul meu, desi am incercat pe cale amiabila, sunt obligat la conciliere directa? Daca da, care articol reglementeaza acest lucru?

2. Imi poate indica cineva o speta similara?

va multumesc pt eventualele sfaturi.
Cel mai recent răspuns: pop sorin , utilizator 10:25, 11 Decembrie 2010
concilierea este obligatorie doar in dosarele comerciale. in dosarele civile este obligatoriu sa faceti punerea in intirziere, in baza 1079 C Cv.
Am inteles insa cum se face Art. 1079 ''Daca obligatia consista in a da sau in a face, debitorul se va pune in intirziere prin o notificare ce i se va face prin tribunalul domiciliului'' ? Cum se procedeaza?

Mai mult decat atat art. 1079 indice 2 ''cind s-a contractat expres ca debitorul va fi in intirziere la implinirea termenului, fara a fi necesitatea de notificare;'' nu se considera ca notificare de punere in intarziere ? Intrucat in antecontract se specifica '' promitentul vanzator se va prezenta cu toate documentele necesare in fata notarului pt a incheia contractul autentic de v-c....''



Va rog sa ma sustineti cu eventuale sfaturi :worthy:

Pentru a introduce actiunea in rezolutiune a ante-contractului de vanzare cumparare este necesar sa puneti persoana pe care o actionati in intarziere, printr-o notificare pe care o trimiteti prin posta, cu confirmare de primire. Daca acesta nu se conformeaza notificarii, il puteti actiona in instanta :)
doamna avocat AV_ANDRA13

Notificarea sa facut, am confirmarea de primire care mi sa intors....cetateanul a refuzat primirea. Considerati ca fiind suficient? Eventuale sfaturi?

Multumesc anticipat :vishenka:
Daca acesta a refuzat primirea notificarii, nu inseamna ca nu s-a facut punerea in intarziere potrivit art. 1079 C.civ. Acum puteti introduce actiunea in rezolutiune a ante-contractului la instanta de la domiciliul paratului.

Alte discuții în legătură

Articol de lege Gabriela Negrut Gabriela Negrut Va rog, daca se poate sa ma ajutati cu un articol de lege, care sa precizeze exact procedura de notificare.unde este prevazut faptul ca in urma incheierii unui ... (vezi toată discuția)
Notificare mariamaria1 mariamaria1 care este diferenta intre o notificare trimisa prin executor judecatoresc si notificarea trimisa prin posta? (vezi toată discuția)
Dobanda legala pop sorin pop sorin Buna seara Ma intereseaza din ce data sau din care moment se poate pretinde dobanda legala? In speta mea am achitat o suma de bani, antecontractul sa ... (vezi toată discuția)