avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1823 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dobanda legala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dobanda legala

Buna seara

Ma intereseaza din ce data sau din care moment se poate pretinde dobanda legala?
In speta mea am achitat o suma de bani, antecontractul sa incheiat la notar insa cu clauza ca pana in data X promitentul vanzator sa se prezinte in fata notarului public pt a incheia contractul de vanzare-cumparare in forma autentica. Acest lucru nu sa intamplat, mai mult decat atat am incercat in mod repetat sa iau legatura cu promitentul vanzator dar nu e de gasit. Ca proba, am trmis invitatie la conciliere cu confirmare de primire insa destinatarul a refuzat primirea.
Asadar, urmeaza a deschide actiune pt revenirea la situatia initiala, anularea antecontractului si restituirea sumei platite insa ceeace nu stiu e data din care se calculeaza dobanda legala.
Din data prestabilita in antecontract sau de la o eventuala hotarare judecatoreasca?
Cel mai recent răspuns: pop sorin , utilizator 10:24, 10 Decembrie 2010
Puteti solicita dobanda legala de la data prevazuta in antecontract si pana la care promitentul vanzator trebuia sa se prezinte la Notariat pentru perfectarea vanzarii.
Poate nu m-am facut inteles: data la care trebuia sa se prezinte la notar, data ce este stipulata in antecontract, a trecut demult....
Ati dat banii dinainte????????
De ce nu solicitati instantei de judecata mai bine darea unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de vanzare-cumparare? Pe langa acest lucru solicitati despagubiri.
Bineinteles ca puteti solicita rezolutiunea antecontractului (asa cum ati specificat), restituirea pretului si despagubiri.
In aceasta materie, dobanda curge de la "punerea in intarziere" cum spune legea. Adica nu de la momentul prevazut in antecontract la care promitentul sa se prezinte la notariat ci din momentul in care dumneavoastra l-ati notificat ca este in intarziere pentru ca legea prezuma ca de atunci ati inceput sa fiti prejudiciati.
Actiunea in justitie valoreaza punere in intarziere. De la acea data vi se vor acorda, in opinia mea, dobanzi.
Da, am achitat suma inainte pe baza antecontractului incheiat intre noi.
Inafara de dobanda legala (aprox 34%), cheltuieli judiciare....mai exista si alta daune ce pot cere?
sper ca n-aveti de gand sa formulati singur actiunea in justitie. Consultati un avocat. Multa bafta!

Alte discuții în legătură

Antecontract vanzare-cumparare-urgent irena_gheorghe irena_gheorghe In antecontract exista urmatoarea clauza contractuala:Daca promitentii-cumparatori nu vor obtine un raspuns afirmativ cu privire la obtinerea creditului ... (vezi toată discuția)
Antecontract de vanzare cumparare garsoniera myk_romania myk_romania Buna seara tuturor. Am si eu doua probleme si va rog din suflet sa ma ajutati cu niste raspunsuri...daca se poate. 1. Am semnat un antecontract de vanzare ... (vezi toată discuția)
Antecontract de vanzare loredana_briniuc loredana_briniuc Buna seara! Am încheiat un antecontract de vânzare cumpărare în calitate de promitent vânzător. Promitentul cumpărător s-a obligat să cumpere un teren ... (vezi toată discuția)