Sunt administratorul unui SRL-D si am incheiat un contract de prestari servicii cu o firma, in care este stipulat ca efectuez activitatea la sediul beneficiarului de doua ori pe saptamana, intre anumite ore. Poate fi considerata activitate dependenta?
Contractul este semnat de administrator in numele srl-d-ului. Adica firma executa serciile pe codurile caen pe care e autorizata la registrul comertului, nu administratorul. In acest caz nu se discuta de activitate dependenta. Se incheie contract intre firme, proces verbal (raport) de excutie la finalizarea lucrarii sau intermediar semnat de reprezentantii ambelor parti si apoi fractura urmata de plata.
Multumesc mult pentru raspuns.
Am pus aceasta intrebare pentru ca opiniile persoanelor carora le-am cerut un punct de vedere inainte de a semna contractul au fost impartite.
Persoana care sustinea ca poate fi considerata la un control activitate dependenta a facut referire la alin (1) al art 46 din Codul Fiscal si din Normele de aplicare ale Codului Fiscal.
"Daca persoana fizica autorizata/administratorul firmei dvs indeplineste conditiile: Exercitarea unei activitati independente presupune:
- desfasurarea acesteia in mod obisnuit,
- pe cont propriu si
- urmarind un scop lucrativ
Printre criteriile care definesc preponderent existenta unei activitati independente sunt:
-libera alegere a desfasurarii activitatii, a programului de lucru si a locului de desfasurare a activitatii;
- riscul pe care si-l asuma intreprinzatorul;
-activitatea se desfasoara pentru mai multi clienti;
- activitatea se poate desfasura nu numai direct, ci si cu personalul angajat de intreprinzator in conditiile legii
consideram ca nu exista un risc de a fi reconsiderata activitatea in urma unui control ca desfasurand activitate dependenta."
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.