avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Necompetenta teritoriala
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Necompetenta teritoriala

Buna ziua,

Am un dosar civil, in care doi judecatori au pasat dosarul de la unul la celalat, ultimul pasandu-l cu totul la alta judecatorie (alt judet).
Este vorba de o ordonanta de urgenta privind drepturile minorului: primul judecator a amant si a pasat l alt coleg dosarul. Si pentru ca paratul a facut exceptie de necompetenta teritoriala - fara insa a o dovedi, doar asa pe vorbe - ultimul judecator a scapat bucuros de dosar, fara nici macar sa ma asculte, eu fiind in sala sa-mi sustin cauza, iar paratul nu.
Dosarul nici la ora actuala nu stiu unde se afla, pentru ca judecatoria la care a fost trimis nu l-a inregistrat. Asadar, timpul trece, iar drepturile copilului au ramas in aer...
Pe langa asa, mie nu imi convine sa ma deplasez de la domiciliul copilului, in localiatatea unde a fost transferat dosarul, doar pt ca asa au chef unii si altii.
Ce mai pot face? Pot cere si eu exceptie de necompetenta? Ce se intampla atunci?
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 20:38, 13 Octombrie 2016
Buna ziua,

Din cate pot sa imi dau seama, judecatoria de la domiciliul copilului a admis exceptia de necompetenta teritoriala invocata de parat pe motiv ca domiciliul paratului este in raza teritoriala a altei judecatorii.

In momentul in care veti fi citata la noua judecatorie, puteti invoca si dvs. exceptia de necompetenta teritoriala, solicitand sa trimita cauza inapoi la judecatoria initial sesizata. Insa, acest lucru presupune ca instanta superioara si comuna ambelor judecatorii (tribunalul, curtea de apel sau inalta curte, depinde de locul situarii judecatoriilor) va solutiona conflictul negativ de competenta si va trimite cauza spre solutionare judecatoriei indicata care va ramane competenta indiferent de ce se mai invoca.

Partea proasta este ca aceasta procedura prelungeste inutil solutionarea cauzei dvs. Astfel de intarzieri sunt datorate de faptul ca vechea procedura stabilea in mod clar ca orice cerere privind drepturile minorului se adreseaza instantei de la domiciliul minorului, pe cand noua procedura nu mai face aceasta precizare (astfel incat se aplica regula conform careia competenta teritoriala apartine instantei de la domiciliul paratului).
Multumesc pentru raspuns. Nu am stiut de aceasta noua lege.
Am vazut in pronuntare care era motivarea: intsanta constata ca paratul are domiciliul in localitatea X, prin urmare declina competenta judecatoriei din localitatea Y.
Mi se pare absolut bizar acest lucru, asadar copilul chiar nu mai are nici un drept in lumea asta?
Imi puteti spune, va rog si care este baza legala a noii proceduri?
Multumesc
Ultima modificare: Marți, 11 Octombrie 2016
Ale80, utilizator
Puteti solicita conf.art.113(1) pct.2 NCPC sa fie retrimis dosarul la instanta de domiciliu a dvs.in calitate de creditor reclamant si invederati instantei ca, potrivit art.116 NCPC reclamantul are alegerea intre mai multe instante deopotriva competente.
danpopescu2011 a scris:

Puteti solicita conf.art.113(1) pct.2 NCPC sa fie retrimis dosarul la instanta de domiciliu a dvs.in calitate de creditor reclamant si invederati instantei ca, potrivit art.116 NCPC reclamantul are alegerea intre mai multe instante deopotriva competente.

Dar de unde ati dedus ca userul este reclamant creditor ??
Userul nu precizeaza clar ce pretentii reclama !!
Potrivit art.113(1) pct. 1 si 2 NCPC, numai in doua situatii privind minorul esti considerat creditor reclamant;
1. instanţa domiciliului reclamantului, în cererile privitoare la stabilirea filiaţiei;
2. instanţa în a cărei circumscripţie domiciliază creditorul reclamant, în cererile referitoare la obligaţia de întreţinere, inclusiv cele privind alocaţiile de stat pentru copii;

Pentru orice alte pretentii in procesele cu minori, ca de ex. autoritatea parinteasca, suplinire acord parinte nerezident, program legaturi personale..., instanta competenta este cea de la domiciliul piritului, daca piritul locuieste in alt judet sau alt oras din judet, potrivit LEGII NOULUI COD DE PROCEDURA CIVILA;

ART. 107, ALIN 1 si 2, din NCPC - Competenţa teritorială - Regula generală

(1) Cererea de chemare în judecată se introduce la instanţa în a cărei circumscripţie domiciliază sau îşi are sediul pârâtul, dacă legea nu prevede altfel.

(2) Instanţa rămâne competentă să judece procesul chiar dacă, ulterior sesizării, pârâtul îşi schimbă domiciliul sau sediul.
Asadar, din cate inteleg eu din acest art. de lege (113), domiciliul minorului (pentru ale carui drepturi chem paratul in instanta) nu conteaza catusi de putin. E mai important domiciliul paratului si faptul ca eu si minorul trebuie sa ne deplasam acolo.... Halal lege si legiuitor. Tara lu' papura voda!

O sa incerc sa solicit interpretarea favorabila noua, pentru ca e clar ca totul depinde si de interpretare...

Alte discuții în legătură

Încredințare minor ContSters413658 ContSters413658 Buna seara, Am și eu o întrebare în leg cu un subiect mai vechi,am mai cerut sfaturi la dvs și mi-au fost de folos sper să-mi rasp.si acum. Am avut o ... (vezi toată discuția)
Invocarea exceptiei necompetentei teritoriale FRD FRD Ca reclamant pina la primul termen de infatisare pot invoca exceptia necompetentei teritoriale ? (vezi toată discuția)
Ordonanta de plata. noul cod de procedura civila. exceptia necopetentei teritoriale. exoexo exoexo Supun spre dezbatere urmatoarea speta :Conform art. 130 alin. (3) NCPC necompetenta de ordine privata poate fi invocata doar de parat prin intampinare, iar ... (vezi toată discuția)