avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1078 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Încredințare minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Încredințare minor

Buna seara,
Am și eu o întrebare în leg cu un subiect mai vechi,am mai cerut sfaturi la dvs și mi-au fost de folos sper să-mi rasp.si acum.
Am avut o rel.de concubinaj de 4 ani după care ea a decis sa fuga cu copilul minor de la domiciliu in noaptea când eu eram la sv, eu după ce am fost după ea la Bacău ( de acolo este ia) și nu a vrut nici măcar să-mi arate copilul am înaintat acțiune în judecată pt tutela precum și pt decăderea ei din drepturi pt că are prob serioase cu alcoolul și are și stări depresive (am înregistrări unde rec că bea și că face ședințe la psiholog plus mesaje in care ma amenința).
Acum am aflat că ma dat și ea acolo în judecată.
Întrebarea mea este unde se va judeca procesul.la ea la Bacău sau in Slatina ( de unde sunt eu).?
Precizez că minorul se afla la ea fără voia mea.
Mulțumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ContSters413658 , utilizator 19:08, 20 Decembrie 2016
Care este obiectul acțiunii`? Acțiunea care are ca obiect <PENSIE de ÎNTREȚINERE> se judeca la judecătoria unde se află fizic copilul.
Potrivit art.113 NCPC, numai în 2 situații privind minorul poți fi considerat creditor reclamant, și măsuri de protecție asupra copilului;
1. instanţa domiciliului reclamantului, în cererile privitoare la stabilirea filiaţiei;
2. instanţa în a cărei circumscripţie domiciliază creditorul reclamant, în cererile referitoare la obligaţia de întreţinere, inclusiv cele privind alocaţiile de stat pentru copii;
`
Acțiuni cu alte obiecte procesuale se judecă la judecătoria de la domiciliul pârâtului, dacă pârâtul depune întâmpinare și invocă «excepție de necompetență teritorială»
`
Un exemplu de excepție admisă de instanță AICI: www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Marți, 20 Decembrie 2016
Dapix, utilizator
Eu am înaqintat primul în instanță actele pt stabilirea domiciliului minorului la Slatina. Iar ea la Bacău pt stabilirea domiciliului și pensie alimentara
Dacă obiectul cererii se referă la măsuri asupra copilului, consider că, conform art. 114 cod procedură civilă, cererea se judecă la instanța unde se află domiciliul sau reședința persoanei ocrotite, în speță copilul.
va multumesc frumos pt rasp dvs!
Mihai.f lorin a scris:

Eu am înaqintat primul în instanță actele pt stabilirea domiciliului minorului la Slatina. Iar ea la Bacău pt stabilirea domiciliului și pensie alimentara

Pentru stabilire pensie de întreținere pentru minor, instanța competentă să judece este în această situație Judecătoria Bacău.
Reclamantul este și creditor(cere pensie) și se judecă la domiciliul fizic al creditorului.
Ultima modificare: Marți, 20 Decembrie 2016
Dapix, utilizator

Alte discuții în legătură

Necompetenta teritoriala Ale80 Ale80 Buna ziua, Am un dosar civil, in care doi judecatori au pasat dosarul de la unul la celalat, ultimul pasandu-l cu totul la alta judecatorie (alt ... (vezi toată discuția)
Urgent incredintare minor-instanta competenta teritorial paraga paraga buna seara! speta este urmatoarea. dintr-o relatie de concubinaj a rezultat o minora, nascuta in bucuresti. a fost recunoscuta de tata. acum 2 ani cei doi se ... (vezi toată discuția)
Competenta teritoriala a instantelor de dr. civil Hradman Hradman Salut, Am si eu mare dilema am avut examen astai la Procedura Civila si speta a cam bagat cearta in grup. P.E.- reclamanta minora actioneaza prin ... (vezi toată discuția)