avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... URGENT incredintare minor-instanta competenta ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

URGENT incredintare minor-instanta competenta teritorial

buna seara! speta este urmatoarea. dintr-o relatie de concubinaj a rezultat o minora, nascuta in bucuresti. a fost recunoscuta de tata. acum 2 ani cei doi se despart in fapt, iar ea impreuna cu minora vin la domiciliul ei din bacau. mentionez ca paratul are domiciliu in bucuresti. ea in calitate de reprezentant legal a minorii a introdus actiunea la judecatoria bacau, pentru incredintare minor si stabilire pensie de intretinere in favoarea minorei. la primul termen s-a invocat de instanta exceptia necompetentei teritoariele, considerand ca judecatoria sect 4 ar fi competenta. a fost amanata pronuntarea. ce pot face eu ca exceptia sa fie respinsa si dosarul sa ramana la bacau? multumesc.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 22:25, 3 Noiembrie 2010
pt incredintare, competenta este instanta de la domiciliul paratului
pt pensie de intretinere competente sunt atat instanta de la domiciliul paratului cat si instanta de la domiciliul reclamantului.
exceptia va fi admisa cu siguranta, si dosarul trimis spre judecare la Bucuresti.
Si eu am aceeasi opinie.
Potrivit art.5 c.proc.civ.-actiunea de incredintare a minorului se formuleaza la instanta domiciuliului paratului.
Potrivit art.10.pct.7 c.proc.civ.-in cererile privind penisa de intretinere este competenta pe langa cea aratata la art. 5 este si instanta de la domiciuliul reclamantului- deci competenta alternativa.
Avand in vedere distanta - ca inteleg ca acest fapt este un impediment in admiterea exceptiei si declinarea competentei, va puteti angaja avocat care sa va reprezinte interesele in acest proces.
Prezenta dvs.nu este obligatorie in cazul in care veti fi reprezentata , ci doar daca se va solicita de catre parat proba cu interogatoriul dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Competenta teritoriala instanta divort Antoanela Geaman Antoanela Geaman Art. 607 Cod proc. civ. prevede: [i]Cererea de divort este de competenta instantei in circumscriptia caruia se afla cel din urma domiciliu comun al sotilor. ... (vezi toată discuția)
Declinarea competentei catacata2011 catacata2011 Va rog foarte mult sa ma ajutati cu o nelamurire,,si anume: daca eu in calitate de parat intr-un proces pt incredintare minor,,avand domiciliul stabil in x ... (vezi toată discuția)
Majorare pensie alimentara andreea001 andreea001 Buna ziua. Am nevoie de putin ajutor. Sunt divortata si in martie anul curent l-am dat in judecata pe fostul sot pentru majorarea pensiei alimentare. ... (vezi toată discuția)