avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Modernizare ascensor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Modernizare ascensor

In ultima Adunare Generala a Asociatiei de Proprietari din blocul in care locuiesc si al carui presedinte sunt s-a votat de catre toti cei prezenti sa se demareze lucrarile de modernizare a ascensorului.
Din cele trei oferte prezentate, s-a ales cea a firmei care ne asigura service ul si care a avut pretul cel mai mic.
Precizez ca usile initiale ale ascensorului se deschideau in lateral, fiind astfel usor de folosit de catre parintii unui copil care este in scaunul cu rotile.
Lucrarile au demarat cand eu eram in concediul de odihna. Cand s-a ajuns la montatul usilor, s-au pus usi batante, impiedicand accesul in ascensor al copilului cu dezabilitati. Aici imi fac mea culpa, nu am sesizat in contract ca era scris ca se vor monta usi batante... :( :(
Mai multi proprietari i-au atras atentia constructorului sa nu continue montarea usilor batante, deoarece astfel se impiedica accesul in lift al copilului din scaunul rulant. Cu toate acestea, constructorul si-a continuat lucrarea cu usi batante.
Pe perioada lucrarilor familia respectiva, care locuieste la etajul sase, a fost plecata din Bucuresti.
Cand s-a dat in functiune ascensorul, parintii copilului cu dezabilitati au constatat ca nu-l mai pot folosi. Au spus ca daca nu se inlocuiesc usile cu altele care se deschid in lateral, va sesiza Protectia copilului, va da in judecata asociatia si firma care a realizat lucrarea.
Intrucat eu, presedintele asociatiei, eram in concediu, de acest litigiu s-a ocupat dl vicepresedinte. Acesta locuieste la scara cealalta a blocului.
In loc sa-i spuna constructorului sa puna usile asa cum erau din constructia blocului, dl vicepresedinte, fara a se consulta cu comitetul executiv, a facut tabele si a inceput sa stranga semnaturi de la proprietari pentru ca usile batante sa fie inlocuite cu usi automate.
Subliniez ca montarea usilor automate nu s-a propus si nici votat in AG in care s-a hotarat modernizarea ascensorului. Din acest motiv, plus costul enorm al montarii de usi automate (mai mult de jumatate din pretul initial al lucrarii), din 40 de proprietari, doar 29 au semnat ca sunt de acord cu montarea de usi automate. Restul de 11 proprietari nu au fost de acord, mai mult, au spus ca ei nu platesc aceasta diferenta si ca daca se va introduce automat suma pe listele de plata, vor da asociatia in judecata.
As vrea sa stiu cum trebuie sa procesez dpdv legal.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 09:56, 14 Octombrie 2016
Pana in prezent nu ati discutat cu firma respectiva cu privire la montarea unor usi corespunzatoare? Ce v-au raspuns?
Va confruntati cu situatia neplacuta a suporta consecintele lipsei de strategie contractuala
Sunteti in culpa ca in contractul initial nu ati prevazut expres un anumit tip de usi care sa permita accesul si al persoanelor cu dizabilitati si nici nu ati atentionat inlocuitorul dv sa desfasoare demersuri pentru instalare usi care sa satisfaca necesitatile tuturor locatarilor
Eventualul demers in instanta impotriva executantului este sortit esecului,atat timp cat nu exista in contract stipulat instalarea usilor cu deschidere laterala
Mai mult nu se justifica si nu se explica interventia inlocuitorului dv pentru instalat usi automate
Legal,este responsabil cel care a convenit si solicitat instalarea acestui sistem de usi
Exista o hotarare a adunarii generale,care era obligatorie pentru toti proprietarii-inclusiv pentru inlocuitorul dv
Cand i s-a adus oficial la cunostinta ca usile batante impiedica accesul persoanei cu dezabilitati, executantul a vrut sa inlocuiasca pe cheltuiala lui usile batante cu unele corespunzatoare.
Aici intervine vicepresedintele cu tabelele de semnaturi pentru montarea de usi automate (a obtinut 29 semnaturi pro si 11 contra).
Aceasta hotarare de a pune usi automate ii apartine, nu s-a consultat cu comitetul, eu fiind in concediu nici macar nu m-a sunat sa ma informeze care este situatia.
Aceste usi automate s-au montat deja de catre executant, cu costuri suplimentare
Cand m-am intors din concediu, i-am reprosat ca a luat aceasta hotarare de unul singur.
Raspunsul a fost ca "oamenii au cerut usi automate" si-mi flutura acele tabele.
Eu vreau sa stiu, aici se aplica majoritatea de voturi? Cei 11 vor plati chiar daca au semnat ca nu sunt de acord cu aceasta lucrare? Lucrare despre care nu s-a facut vorbire in AG in care s-a hotarat modernizarea ascensorului...
Multumesc
Eu vreau sa stiu daca aici se aplica legea majoritatii?
Daca cei 11 care au semnat impotriva sunt obligati sa plateasca partea care le revine din aceasta lucrare de montare a usilor automate. Lucrare despre care nu s-a facut vorbire in AG in care s-a hotarat modernizarea ascensorului.
Mai vreau sa stiu daca unul sau mai multi dintre cei 11 dau asociatia in judecata, cine este bun de plata? Vicepresedintele ? Ca a luat o hotarare de unul singur, fara sa se consulte cu comitetul? Sau si eu, presedintele, care in acea perioada eram in concediu?
Multumesc
Pana la grija dvs. pentru plata lucrarilor de catre locatarii care nu au fost de acord, uman este sa va ganditi la copilul cu dizabilitati si la parintii acestuia care sunt in imposibilitatea de a rezolva problema miscarii copilul din apartament.
Ar trebui sa existe o intelegere amiabila si asociatia sa ceara constructorului inlocuirea usilor, chiar daca va costa in plus. Suma suplimentara ar putea fi platita in cea mai mare parte de catre vicepresedinte (in conditiile in care locatarii nu vor accepta sa plateasca suplimentar) daca il dati in judecata si martorii vor declara ce s-a intamplat cu adevarat.
Daca locatarii care nu au fost de acord cu usi automate vor da in judecata asociatia (daca le veti retine bani, lunar), cel mai probabil, acestia vor avea castig in instanta.

Alte discuții în legătură

Locatarii dintr-un bloc doresc sa instaleze un lift (exista spatiu ... andryzs andryzs Locatarii dintr-un bloc doresc sa instaleze un lift (exista spatiu pentru lift, exista usi la fiecare etaj, dar fara motor si cabina etc.) va rog sa ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli asociatie proprietari mitzmi mitzmi VA ROG... in ce conditii putem face reparatii mai mari la asociatie, sa fie legal si sa nu conteste nimeni. (vezi toată discuția)
Pot fi obligat sa montez interfon in apartament? g.neacsa g.neacsa asociatia de locatari a incheiat un contract cu nu stiu ce firma si acum vine si-mi spune ca trebuie sa-l montez si sa-l platesc. deoarece nu am fost anuntat ... (vezi toată discuția)