avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Modernizare ascensor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Modernizare ascensor

In ultima Adunare Generala a Asociatiei de Proprietari din blocul in care locuiesc si al carui presedinte sunt s-a votat de catre toti cei prezenti sa se demareze lucrarile de modernizare a ascensorului.
Din cele trei oferte prezentate, s-a ales cea a firmei care ne asigura service ul si care a avut pretul cel mai mic.
Precizez ca usile initiale ale ascensorului se deschideau in lateral, fiind astfel usor de folosit de catre parintii unui copil care este in scaunul cu rotile.
Lucrarile au demarat cand eu eram in concediul de odihna. Cand s-a ajuns la montatul usilor, s-au pus usi batante, impiedicand accesul in ascensor al copilului cu dezabilitati. Aici imi fac mea culpa, nu am sesizat in contract ca era scris ca se vor monta usi batante... :( :(
Mai multi proprietari i-au atras atentia constructorului sa nu continue montarea usilor batante, deoarece astfel se impiedica accesul in lift al copilului din scaunul rulant. Cu toate acestea, constructorul si-a continuat lucrarea cu usi batante.
Pe perioada lucrarilor familia respectiva, care locuieste la etajul sase, a fost plecata din Bucuresti.
Cand s-a dat in functiune ascensorul, parintii copilului cu dezabilitati au constatat ca nu-l mai pot folosi. Au spus ca daca nu se inlocuiesc usile cu altele care se deschid in lateral, va sesiza Protectia copilului, va da in judecata asociatia si firma care a realizat lucrarea.
Intrucat eu, presedintele asociatiei, eram in concediu, de acest litigiu s-a ocupat dl vicepresedinte. Acesta locuieste la scara cealalta a blocului.
In loc sa-i spuna constructorului sa puna usile asa cum erau din constructia blocului, dl vicepresedinte, fara a se consulta cu comitetul executiv, a facut tabele si a inceput sa stranga semnaturi de la proprietari pentru ca usile batante sa fie inlocuite cu usi automate.
Subliniez ca montarea usilor automate nu s-a propus si nici votat in AG in care s-a hotarat modernizarea ascensorului. Din acest motiv, plus costul enorm al montarii de usi automate (mai mult de jumatate din pretul initial al lucrarii), din 40 de proprietari, doar 29 au semnat ca sunt de acord cu montarea de usi automate. Restul de 11 proprietari nu au fost de acord, mai mult, au spus ca ei nu platesc aceasta diferenta si ca daca se va introduce automat suma pe listele de plata, vor da asociatia in judecata.
As vrea sa stiu cum trebuie sa procesez dpdv legal.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 09:56, 14 Octombrie 2016
Grija mea in acest moment este pentru plata lucrarilor de catre locatarii care nu au fost de acord, domnule gigipopa. Scuze, dar nu ati citit cu atentie, am scris ieri ca usile automate au fost deja montate.
Bineinteles ca prima mea grija a fost copilul cu dizabilitati si parintii acestuia.
Grija mea acum este cum trebuie sa procedez legal ca sa impart costurile usilor automate care sunt deja montate: la toti locatarii dupa principiul "majoritatea decide" sau numai la cei care au semnat ca sunt de acord. Si daca aleg a doua varianta, cine plateste diferenta?
Multumesc
Eu am citit cu atentie, dvs. nu - citez din mesajul meu anterior: "...Ar trebui sa existe o intelegere amiabila si asociatia sa ceara constructorului inlocuirea usilor, chiar daca va costa in plus....".
Daca nu va exista o intelegere amiabila intre locatari privind plata cu usi automate si respectiv pentru inlocuirea acestora cu usi batante, nu cred ca veti putea evita o actiune in instanta.
Sunt de parere ca nu este bine sa separati cele doua aspecte in ceea ce priveste plata si distribuirea costurilor la toti locatarii. Abordati cele 2 aspecte impreuna, cu toti locatarii implicati, fara a-l lasa de o parte pe vicepresedinte (chiar daca locuieste pe alta scara) care este implicat total dupa parerea mea.
Daca veti apela la majoritate in acest caz, nu vad cum puteti evita procesele.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
GeorgetaAnca a scris:
cum trebuie sa procedez legal ca sa impart costurile usilor automate care sunt deja montate:

Costul total a modernizarii, inclusiv diferenta de pret pentru usile montate acum, se repartizeaza conform HG 1588/2007 pe cota parte indiviza (suprafata utila a apartamentelor) tuturor proprietarilor din acea scara, indiferent ca au fost sau nu deacord, ca au participat sau nu la adunarea generala, ca vor comenta sau nu.
Asa prevede legea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Locatarii dintr-un bloc doresc sa instaleze un lift (exista spatiu ... andryzs andryzs Locatarii dintr-un bloc doresc sa instaleze un lift (exista spatiu pentru lift, exista usi la fiecare etaj, dar fara motor si cabina etc.) va rog sa ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli asociatie proprietari mitzmi mitzmi VA ROG... in ce conditii putem face reparatii mai mari la asociatie, sa fie legal si sa nu conteste nimeni. (vezi toată discuția)
Pot fi obligat sa montez interfon in apartament? g.neacsa g.neacsa asociatia de locatari a incheiat un contract cu nu stiu ce firma si acum vine si-mi spune ca trebuie sa-l montez si sa-l platesc. deoarece nu am fost anuntat ... (vezi toată discuția)