avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... conditii acordare somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

conditii acordare somaj

Buna ziua.Un angajat doreste somaj.A lucrat la o alta firma unde i s-a incetat contractul cu 55b. Apoi a lucrat la firma noastra 2 luni. Doreste sa ii incetez contractul in asa fel incat sa poata lua somaj...dar beneficiaza de somaj in conditiile in care dincolo a terminat cu 55b dincolo?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:20, 18 Octombrie 2016
1. Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34

(1) Somerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:

Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.

In general, se beneficiaza de somaj daca:
- c.i.m. a fost incetat din motive neimputabile salaiatului
- fostul salariat a realizat un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni anterioare datei depunerii actelor la AJOFM.

Stagiul minim de cotizare poate fi cumulat de la mai multi angajatori si nu numai de la unul singur.

2. Nu are nicio relevanta faptul ca la vechiul loc de munca a incetat raportul de munca in baza art.55 lit.b C.mun.
Se are in vedere numai incetarea c.i.m. la ultimul loc de munca.
Daca actualul contractul este de 2 ore/zi, se incadreaza la somaj, nu?la fostul loc de munca l-a avut pe 8 ore,vechime mai mult de 1 an, intrerupere de 1 luna, dar din cate stiu trebuie sa aiba un 1 adunat, nu neintrerupt
Deci...e ok cu 2 ore?
Care este data cand a incetat/va inceta c.i.m. si cu ce articol ?



La firma actuala va inceta in decembrie 2016 cu art.56 lit.i . La fostul loc de munca a incetat cu 55 b si a avut o pauza pana s-a angajat aici, dar are un an si ceva vechime in urma.

Alte discuții în legătură

Somaj dupa demisie cukrasz_kata cukrasz_kata Buna ziua, contractul meu de munca a incetat conform articolului 55 b in data de 4 februarie.Inrebarea mea este : pot solicita ajutor de somaj daca in ... (vezi toată discuția)
Contract de munca cu perioada determinata si concediu de crestere copil Anad5 Anad5 Buna ziua, Am si eu o speta : in mai 2013 m-am angajat cu contract de munca pe perioada determinata pana in decembrie 2016. in luna septembrie 2016 am ramas ... (vezi toată discuția)
Contract de munca perioada determinata. Gabriella& Gabriella& Buna ziua, va rog sa imi spune-ti daca dupa expirarea unui contract de munca pe perioada determinate de trei luni am dreptul la somaj ? Ce acte sa solicit de ... (vezi toată discuția)