avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 677 soluții astăzi
Forum AvocatNet Italia Probleme juridice de familie Calatorie cu copil minor in Romania(tatal cetatean ...
Discuție deschisă în Probleme juridice de familie

Calatorie cu copil minor in Romania(tatal cetatean italian)

Din articolul: În ce condiții putem călători cu copiii în străinătate?nu reiese ca eu si fiica mea de 3 ani (tatal este italian),am putea calatori in si din Romania in Italia fara acordul tatalui asa cum mi s-a raspuns anterior in acest forum.Ma puteti lamuri asadar daca este sau nu nevoie de procura pentru a putea merge la bunici in Romania?Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: alexalex2016 , utilizator 16:43, 20 Octombrie 2016
Buna ziua,

Da, este obligatoriu acceptul tatalui. Cat timp ambii parinti au exercitarea drepturilor parintesti ambii trebuie sa isi dea acceptul pentru ca copilul sa paraseasca tara.
Anterior vi s-au dat mai multe raspunsuri pt ca ati intrebat de mai multe ori, deschizand mai multe discutii.
Dvs vreti doua lucruri : sa iesiti din Italia, unde nu are nicio legatura legea romaneasca cu privire la calatoria cetatenilor romani peste hotare, ci cu legea italiana care nu prevede ca la granita sa prezentati acordul tatalui, insa acesta ( tatal) , va poate face plangere penala pt rapire de minori daca dvs plecati cu copilul din tara fara acordul lui, fara sa stie. Plangerea ( daca ar face-o, ar ramane desigur fara obiect daca dvs va intoarceti din vizita. Pana se urnesc lucrurile, dvs sunteti inapoi.

Si mai vreti ca dupa vizita in Romania sa va puteti intoarce acasa. Pana in 6 oct, aveati nevoie de acordul tatalui dat in fata unui notar sau la consulat. Acuma legea s-a modificat si zice asa :
Legea 169/2016 pt modificarea legii 248/2005

10. La articolul 30, dupa alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (6^1), cu urmatorul cuprins:
"(6^1) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) lit. b) si d), declaratia celuilalt parinte, declaratia ambilor parinti sau, dupa caz, a parintelui caruia i-a fost incredintat minorul, a parintelui care exercita singur autoritatea parinteasca, a parintelui supravietuitor sau a reprezentantului sau legal, privind acordul acestora cu privire la efectuarea de calatorii in strainatate la iesirea din Romania, nu este necesara atunci cand minorul cetatean roman cu domiciliul sau resedinta in tara de destinatie se deplaseaza insotit in conditiile prezentului articol, in aceasta tara."

Asadar, daca la granita , cand iesiti din Romania faceti dovada ca acest copil are domiciliul in Italia, nu mai trebuie sa prezentati acordul tatalui cand iesiti.
Cum dovediti domiciliul copilului :

"Art. 29
(1) Dovada domiciliului in strainatate al minorului se face cu:
a) pasaportul acestuia, in care este mentionat statul de domiciliu;
b) pasaportul parintilor, al unuia dintre parinti sau al reprezentantului legal, dupa cum urmeaza:
1. pasapoartele ambilor parinti, in cazul in care acestia au domiciliul in acelasi stat; sau
2. pasaportul unuia dintre parinti si declaratia celuilalt parinte, prin care isi exprima acordul cu privire la domiciliul minorului sau, dupa caz, hotararea judecatoreasca prin care instanta a stabilit domiciliul minorului la unul dintre parinti, ramasa definitiva si irevocabila ori ramasa definitiva pentru procesele incepute cu data de 15 februarie 2013;
(3) Emiterea pasaportului simplu electronic sau a pasaportului simplu temporar cu mentionarea statului de domiciliu pentru minor, in situatia in care exista neintelegeri intre parinti cu privire la stabilirea domiciliului minorului ori unul dintre parinti se afla in imposibilitate de a-si exprima vointa, se efectueaza numai dupa solutionarea acestor situatii de catre instanta de judecata, care se pronunta in conditiile legii.
(4) Dispozitiile art. 9 se aplica in mod corespunzator si cu privire la pasapoartele simple electronice sau pasapoartele simple temporare, cu mentionarea domiciliului in strainatate.


[ link extern ]

Puteti sa scrieti un mail la politia de frontiera si sa intrebati concret cum iesiti din Romania cu copilul daca acesta are domiciliul acolo, ce anume trebuie sa prezentati la frontiera ca sa nu mai fie nevoie de acordul tatalui.


Va multumesc mult.Foarte documentat si clar raspunsul dumneavoastra.
Vroiam sa mai adug ca fetita are carte de identitate pe care am folosit-o pana acum de fiecare data cand am mers in Romania.Pasaport nu i-am facut.Doar ca eram amandoi parintii prezenti.
O sa incerc sa ma mai documentez .Mutumesc inca o data pentru ajutorul pe care mi-l oferiti de fiecare data cand am nelamuriri.Sunteti o echipa minunata!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dubla nationalitate copil minor iesire din tara monique78ro monique78ro Fetita mea este olandeza si romanca. Are domiciliul in Olanda si carte de identitate olandeza. Are certificat de nastere olandez, nascuta in Olanda si ... (vezi toată discuția)
Passapoarte Wawelena Wawelena Buna seara am si eu o intrebare va rog frumos!! Daca o familie de romani sunt stabiliti in Italia, avand un copil minor,, o fetita de 10 ani!! Daca mama vrea ... (vezi toată discuția)
Calatorie minor cu domiciliul în străinătate komocz ferenc komocz ferenc Buna seara.Suntem o familie stabilita in Italia de 18 ani.Avem doua fete:una de 26 de ani iar cealalta de 17 ani.Amandoua au pasapoarte cu domiciliul in ... (vezi toată discuția)