avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... carte munca necesara sau nu daca ai contracte de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

carte munca necesara sau nu daca ai contracte de colaborare?

Buna ziua,
Am urmatoarea situatie si as dori sa stiu cum e mai bine sa procedez. Am incetat contractul de munca cu firma la care lucram si am ramas cu un contract de 2 ore. De asemenea mai am un contract de 2 ore la alta firma si inca unul de o ora la firma mea. In momentul de fata cartea de munca e la mine nemaiavand nicaieri functia de baza cu 8 ore. La toate celelalte firme am o declaratie pe proprie raspundere ca am functia de baza in alta parte. Cum se procedeaza legal? Trebuie sa am neaparat 8 ore pe cartea de munca? Nu as vrea sa trec la 8 ore pe firma mea intrucat nu pot sa platesc acum impozitele fiind pe pierdere.
Daca raman doar cu colaborarile ce implicatii are acest lucru? Mai trebuie sa fac vreo modificare la contractele respective tinand cont ca mi-au solicitat declaratii ca am functia de baza in alta parte?Multumesc anticipat pentru raspunsuri. Am mare nevoie de ele sa stiu ce e de facut. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: brandy78 , utilizator 22:04, 26 August 2009
1. Daca aveti mai multe contracte individuale de munca, unul din ele trebuie sa fie declarat ca fiind la un loc de munca d baza si acesta se crie in carnetul de munca.
2. Nu este obligatoriu ca la locul de munca de baza sa ai CIM cu 8 ore pe zi. Se poate si cu mai putin de 8 ore.
3. Contractele de colaborare nu se supun Codului muncii ci Codului civil si ele nu se trec in carnetul de munca.
Contractele de conventie civila prestari servicii si contractele de colaborare NU se mentioneaza in carnetul de munca ,NU sunt supuse prevederilor Codului Muncii,nu sunt acte din care deriva raporturi de munca,fiind raporturi civile aflate sub incidenta Codului civil.
In situatia mentionata de dvs cu mai multe CIM,unul singur trebuie declarat ca loc de munca de baza.
Multumesc pentru promptitudine. Am inteles ca unul din ele trebuie declarat ca loc de baza. O nedumerire am insa din raspunsuri. Celelalte contracte nu se mai considera la vechime fiind supuse codului civil? Adica mie nu mi se cumuleaza toate darile la stat si orele ca vechime? Eu mizam ca o sa am in curand cele 8 ore pe zi din colaborari si ma gandeam ca e ca si cum as avea o functie de baza de 8 ore undeva daca am colaborari de peste 8 ore pe zi contand cumulativ la vechime si venit.Deci daca declar ca functie de baza contractul de o ora mi se pune la vechime si contributii de pensie doar venitul de la contractul respectiv fara a fi cumulat cu celelalte?
1. La contractele de colaborare si de prestari servicii nu platiti contributii pentru pensie, platiti numai impozit, deci nu se iau in calcul la perioadele de cotizare pentru pensii.
2. Pentru stagiul de cotizare (vechime in munca) pentru pensie nu trebuie neaparat sa aveti 8 ore pe zi. Poate sa fie si o jumatate de ora pe zi, important este sa aveti contract individual de munca si sa platiti contributia la CAS.
3. La vechimea (stagiul de cotizare) pentru pensie se cumuleaza toate contractele individuale de munca (nu numai cel unde aveti functia de baza), nu si cele de prestari servicii sau de colaborare.
Contractele mele nu sunt de prestari servicii ci contracte de munca cu timp partial de 2 ore( 2 contracte) si unul de 1 ora si sunt platite absolut toate darile la stat inclusiv cas, pensii etc.Imi cer scuze pentru ambiguitate insa nu sunt familiarizat cu termenii specifici si descopar abia acum ce si cum.Ramane valabila intrebarea de mai sus, fiind platite absolut toate darile catre stat, daca declar ca functie de baza contractul de o ora mi se pune la vechime si contributii de pensie doar venitul de la contractul respectiv fara a fi cumulat cu celelalte? Multumesc.

Alte discuții în legătură

Contract de munca cu timp partial de 1 ora Cossttell Cossttell Buna ziua, as dori sa stiu in situatia cand nu am un CIM de baza cu 8 ore, cate CIM cu timp partial de 1 ora/zi pot incheia? Dar daca as avea un ... (vezi toată discuția)
2 joburi ana_web2000 ana_web2000 buna ziua am o intrebare pot sa lucrez la doua firme cu carte de munca la una lucrez 4 ore cu contract limitat si la cealalta la care as vrea sa ma angajez 8 ... (vezi toată discuția)
Contracte part-time Vilcu Gina Vilcu Gina Buna ziua.Referitor la prevederile OG 4/2017,as vrea sa stiu daca vechimea in munca(ma refer la timp,nu la punctul de pensie),se calculeaza la norma ... (vezi toată discuția)