avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Reabilitarea de drept.
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Reabilitarea de drept.

Buna ziua. Am fost condamnat in anul 2011 pentru furt calificat pe o perioada de 1 an si 6 luni cu suspendare si o perioada de proba de 3 ani. Am achitat toate amenzile, cheltuelile judiciare si daunele provocate partilor. Intrebarea mea e acum, dupa 5 ani daca cer un cazier judiciar este gol? Sau trebuie sa fac cerere pentru reabilitare?
Buna ziua,
Art. 167 C.P.

Calculul termenului de reabilitare
(1) Termenele prevăzute în art. 165 şi art. 166 se socotesc de la data când a luat sfârşit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris.
(4) În caz de suspendare sub supraveghere a executării pedepsei, termenul curge de la data împlinirii termenului de supraveghere.
si Art. 165 C.P.
Reabilitarea de drept
Reabilitarea are loc de drept în cazul condamnării la pedeapsa amenzii, la pedeapsa închisorii care nu depăşeşte 2 ani sau la pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârşit o altă infracţiune.

In aceste conditii veti constata ca va aflati in perioada de reabilitare si nu a intervenit reabilitarea de drept.
Termenul de incercare nu poate fi mai mic de 3 ani si 6 luni in orice varianta, fie ca s-a dispus suspendarea conditionata, fie ca s-a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere. Reveniti si precizati care a fost termenul de incercare.
Durata suspendării condiţionate a executării pedepsei constituie termen de încercare pentru condamnat şi se compune din cuantumul pedepsei închisorii aplicate, la care se adaugă un interval de timp de 2 ani.(1an si 6 luni+2 ani=3 ani si 6 luni)
Termenul de încercare în cazul suspendării executării pedepsei sub supraveghere se compune din cuantumul pedepsei închisorii aplicate, la care se adaugă un interval de timp, stabilit de instanţă, între 2 şi 5 ani.(minim 3 ani si 6 luni).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reabilitarea după condamnarea cu supraveghere Valentin1605 Valentin1605 Buna ziua, In data de 28.10.2014 am fost condamnat la o pedeapsa de 1 an închisoare cu suspendare si 2 ani perioada de proba; întrebarea este când ... (vezi toată discuția)
Reabilitare de drept DumitruConstantin DumitruConstantin Am fost condamnat in iunie 2009 la pedeapsa de 2 ani si jumatate cu suspendare. Cand intervine reabilitarea? (vezi toată discuția)
Reabilitare laurici laurici Buna ziua. Un prieten a fost condamnat la 2 ani cu suspendare pentru complicitate la furt. Termenul de reabilitare de la ce data incepe?si care este acesta? va ... (vezi toată discuția)