avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1971 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract scolarizare neplatit la demisie cu acordul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract scolarizare neplatit la demisie cu acordul partilor.

Buna ziua,
In cazul in care un angajator scolarizeaza un angajat, si incheie un contract prin care se specifica faptul ca daca in termen de x ani angajatul paraseste din vina sa institutia, acesta va plati angajatorului contravaloarea cursului.
Situatia pentru care solicit clarificari este urmatoarea:
Perioada de preaviz, este reglementata in mod deosebit pentru a permite angajatorului sa faca demersurile necesare pentru inlocuirea angajatului ce doreste sa demisioneze. Pentru angajatul din functia de care discutam nu este cazul, deoarece activitatea lui implica munca in echipa, iar echipele se organizeaza la intrarea in schimb, functie de personalul existent. In prezent, in cadrul institutiei, la demisia cu acordul partilor, angajatul nu mai este obligat sa plateasca contravaloarea acestor cursuri.
In concluzie, demisia cu acordul partilor devine solutie unica in situatii in care oricum salariatul nu se mai prezinta la lucru si anunta acest fapt. Aprobarea demisiei cu preaviz ar insemna ca prin neprezentare, angajatul va fi cercetat disciplinar si apoi sanctionat cu DCM.
In aceasta situatie, pentru a recupera contravaloarea scolarizarii, demisia cu acordul partilor devine imposibila. Este legal sa nu se mai poata recupera cv curs scolarizare la demisia cu acordul partilor?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:57, 14 Octombrie 2016
1. Nu exista demisie cu acordul partilor ... demisia poate fi cu sau fara preaviz.

Art. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
......
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

2. Asadar, fie se solicita incetarea raportului de munca prin demisie- art.81 C.mun., fie cu acordul partilor - art.55 lit.b C.mun.

3. Nerespectarea de catre salariat a obligatiei de a nu avea initiativa incetarii contractului individual de munca pe o anumita perioada de timp, determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.

Initiativa incetarii c.i.m. inseamna : demisie, solicitare din partea salariatului incetare c.i.m. cu acordul partilor .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisia fara preaviz, daune angajator. HoncuRoxana HoncuRoxana Buna ziua, Am si eu o intrebare daca ati putea sa-mi raspundeti, va rog.Doresc sa mi dau demisia la zi, fara preaviz, angajatorul are dreptul sa-mi ceara ... (vezi toată discuția)
Demisie Subsemnata Subsemnata Buna ziua. Referitor la ce am întrebat mai sus,de la locul de munca m-i s-a spus sa merg astăzi sa depun i cerere de revenire din CIC cu data de astăzi si ... (vezi toată discuția)
Vreau sa demisionez costelbog costelbog Lucrez la o multinationala si sunt angajat pe o perioada determinata de 3 luni. Am acum 2 luni si 2 saptamani si vreau sa plec.Am gasit in alta parte si nu ... (vezi toată discuția)