avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Atribuirea unui apartament mostenit
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Atribuirea unui apartament mostenit

Eu şi fratele meu am moştenit un apartament de la o mătuşă, avem fiecare jumătate şi suntem în indiviziune. Dorim să vindem cât mai repede, în mai puţin de 6 luni-9 luni dacă se poate. Dar dorim să şi închiriem până atunci. Problema este că chiriaşii se feresc de angajamente pe perioade aşa scurte. Mă gândesc că ar fi bine ca unuia să i se atribuie apartamentul pe perioadă determinată şi celălalt să-i plătească chirie. Dar cine stabileşte chiria şi cum se face atribuirea? Există o evaluare ANEVAR a apartamentului care include şi o estimare a chiriei la 460 euro (pe lângă o estimare a valorii apartamentului la 84 000 euro). Menţionez că eu şi fratele meu nu ne înţelegem deloc.
Cel mai recent răspuns: Vladimir44 , utilizator 14:11, 17 Octombrie 2016
Buna ziua,
Daca nu intelegeti sa va intelegeti atunci solicitati iesirea din indiviziune, unul solicitand bunul si unul platind sulta.
Dupa ce plateste poate sa faca orice cu casa fiind proprietar deplin.
Nimeni nu poate fi obligat sa ramana in indiviziune, astfel ca , daca nu va intelegeti, faceti un partaj, imobilul se va atribui unuia dintre dvs. in proprietate , nu in folosinta cum propuneti dvs. , iar celalalt va primi o sulta corespunzatoare valorii de 1/2 din imobil, valoare ce va rezulta dintr-un raport de expertiza dispus de instanta. Ori vindeti impreuna si impartiti suma.
cazacuioana a scris:

Nimeni nu poate fi obligat sa ramana in indiviziune, astfel ca , daca nu va intelegeti, faceti un partaj, imobilul se va atribui unuia dintre dvs. in proprietate , nu in folosinta cum propuneti dvs. , iar celalalt va primi o sulta corespunzatoare valorii de 1/2 din imobil, valoare ce va rezulta dintr-un raport de expertiza dispus de instanta. Ori vindeti impreuna si impartiti suma.

Eu acum nu am bani pentru ieşirea din indiviziune, făceam demult chestia asta. Separarea proprietăţii costă vreo 500 euro/persoană pe cale amiabilă la notar şi circa 2000 euro/persoană pe cale judecătorească dacă fratele nu e de acord.

Eu aş fi vrut să nu mai pierd încă vreo 1500 euro (250 euroX6 luni) până vindem casa (cam 6 luni va dura), până acum am pierdut circa 3000 euro (250X 12 luni) din pricina neînţelegerilor.

Este posibil să închiriem unul de la altul până la vânzare? Şi cine stabileşte chiria? Este legal ca cel care îi plăteşte chirie celuilalt legal să subînchirieze tot legal?

Ambii vindeți direct bunul, fără să mai cereți ieșirea din indiviziune.
Cu privire la chirie puteți stabili cu fratele dvs o formulă convenabilă (dacă se poate) deoarece ar fi prea costisitoare ieșirea din indiviziune, iar dvs nici măcar nu aveți bani pentru această operațiune.
In primul rand, pentru a putea vinde apartamentul trebuie sa dezbateti succesiunea dupa matusa Dvs. Din cate inteleg eu, nu ati dezbatut inca succesiunea, deci nu aveti nici macar un certificat de mostenitor. Pana cand nu parcurgeti aceasta etapa nu aveti posibilitatea de a vinde.

In al doilea rand, in ceea ce priveste chiria, puteti inchiria si impariti chiria la jumatate, asa nu aveti probleme, fiecare isi primeste partea. Eu nu vad de ce sa va complicati altfel, daca tot exista un acord in acest sens, doar sa va puneti de acord pentru suma ceruta.

In al treilea rand, in ceea ce priveste vanzarea puteti vinde si fara a iesi din indiviziune, iar dupa vanzare impartiti pretul in functie de cotele de mostenire a fiecaruia.

Alte discuții în legătură

încercare de înşelăciune imobiliară Vladimir1971 Vladimir1971 Eu şi fratele meu am moştenit un apartament de la o mătuşă, avem părţi egale. El a încercat să-mi ofere 100 euro/lună chirie (am păstrat mailul) ... (vezi toată discuția)
Mostenire buna ziua. in urma cu 7 ani am mostenit jumatate dintr-un apartament ... GavDana GavDana Buna ziua. In urma cu 7 ani am mostenit jumatate dintr-un apartament cu 4 camere. De atunci in apartament a locuit doar matusa mea care a mostenit cealalta ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament mostenit CostinIancu CostinIancu in urma decesului tatalui meu, mama detine jumatate din apartament iar cealalta jumatate este detinuta de mine si fratele meu. Se poate vinde apartamentul fara ... (vezi toată discuția)