Vă rog să îmi răspundeți dacă și în ce măsură poate și are dreptul un lider sindical să solicite date despre salariați, Departamentului Resurse Umane?
Când scriu "date", mă refer la date personale cum ar fi data nașterii, vechime, etc.
Vă mulțumesc anticipat.
Depinde. (cine cere, ce cere, cum motivează în fapt și în drept ceea ce cere etc.)
„un lider” - hmm.
liderul sindicatului reprezentativ? - A! - e deja altceva.
Dacă a fost deștept să ceară, de exemplu, situația, structura și evoluția probabilă a forței de muncă, v-a pasat mâța peste gard. Și atunci, depinde de cât de fâșneț e departamentul RU să motiveze de ce i-a dat doar ce i-a dat (în parte) sau de ce n-ar trebui să-l intereseze și cerința referitoare la ... numărul de la pantofi (sau altele asemenea) raportat la ceea ce cere, la motivul pentru care cere, ba chiar și în funcție de momentul în care cere (la data declanșării procedurilor de negociere ar cam avea dreptul să ceară câte ceva - vedeți art 130 din L 62/2011).
Vă mulțumesc doamna avocat, însă răspunsul dvs nu mă lămurește absolut deloc. Am pus întrebarea la obiect, însă reformulez astfel încât să nu mai fie invazivă:
1. Liderul sindical ales de o parte din salariații unei unități-membri sindicali, poate solicita Departamentului Resurse Umane al acelei unități, data nașterii tuturor salariaților?
2. Solicitările liderului sindical trebuie să fie făcute printr-o cerere?
3. Departamentul Resurse Umane, conform organigramei, este în subordinea directorului; Poate liderul sindical să traseze sarcini DRU?
5. Poate DRU să furnizeze date sindicatului, fără acordul directorului?
Pun aceste întrebări având în vedere și Legea 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date.
Vă mulțumesc!
1. Nu se stie, nu avem destule date, d-na avocat Romascanu are dreptate cu explicatiile de mai sus.
2. Da. dar e treaba lui cum isi face treaba, nu e treaba DRU sa-l indrume
3. Nu.
5. Nu. Sindicatul, prin organele de conducere, se poate adresa cu cerer de informatii numai unitatii, nu si departamentelor din structura. Odata adresata cererea catre unitate, directorii decid care department efectiv pregateste raspunsul / daca il pregateste, si in ce limite.
Cat despre datele nasterii ce v-au fost cerute, o astfel de cerer poate fi legitima, dar poate foarte usor sa nu fie. Datele ca atare, nu le-as comunica nici mort,nici sindicatului, si nici lui nenea de se intampla sa conduca un sindicat, dar ... consecinta lor rezultand in "cate pensionari de limita de varsta asteptam in urmatorii 3 - 5 ani", as putea fi obligat sa o comunic sindicatului reprezentativ.
Un sfat va rog...
ionii
As vrea sa supun atentiei o situatie care are loc la firma unde lucrez.La inceputul lunii in urma unor dispute avute intre directorul tehnic si directorul ... (vezi toată discuția)