avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se face atribuirea unui teren mostenit ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se face atribuirea unui teren mostenit ?

Avem urmatoarea speta: Doi mostenitori ( cu cote a cate 1/2 fiecare) pentru un teren cu deschiderea de 16 m si lungime de 1000m. Unul dintre ei ar dori sa-si construiasca o casa pe teren, dar daca i s-ar atribui cei 8m (pe jumatate), probabil n-ar primii autorizatie de constructie. Celalalt vrea sa-i bage "bete in roate" si sa-l incurce pe primul in demersurile sale, afirmand ca instanta nu-l poate obliga nici sa plateasca sulta, nici sa o primeasca, el vrea cota lui de 8m deschiderea.
1. Cui i se atribuie terenul ?
2. I se poate indeplini doleantele de catre instanta celui care afirma ca nu vrea nici sa plateasca sulta, nici sa o primeasca ?
3. Daca da, se poate construi casa pe un teren cu deschiderea atat de mica ?
4. Exista si o alta varianta in care terenul sa fie impartit egal ca suprafata, dar unul dintre ele sa aiba deschidere de 12 m, iar celalalt 4 m ?
Precizez ca este exclus varianta vanzarii acelui teren.
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 14:18, 17 Octombrie 2016
Chiar nimeni nu poate sa-mi ofere un raspuns ?
Adresati-va instantei de judecata , in vederea impartelii.

Nimeni nu este obligat a ramane in stare de indiviziune, starea de coproprietate poate fi sistata oricand.

Trebuie realizata dezmembrarea loturilor , asa incat sa puteti edifica o constructie.(in speta, doar dreptul de proprietate este individualizata, fiind stabilita cota -parte ideala, abstracta, matematica, fara a fi fractionat terenul, in materialitatea sa ).


Daca se va proceda la atribuirea integrala a terenului catre dumneavoastra, sunteti obligat la plata unei sulte, o suma de bani corespunzatoare dreptului de proprietate.


Sulta este fixata prin hotarare judecatoreasca, iar achitarea acesteia este obligatorie( dreptul de a cere executarea silita se prescrie in termenul general de prescriptie , cel de trei ani).


Creditorul solicita plata sultei, daca doreste, hotararea judecatoreasca trebuie respectata.

Poate fi edificata o constructie, in baza autorizatiei de construire.


Terenul, de asemenea , poate fi partajat, daca este comod partajabil , in natura.


De asemenea, imparteala se poate realiza potrivit invoielii partilor.


Partajarea se realizeaza in urmatoarele variante:




1- imparteala prin atribuire.

2-imparteala in natura, formandu-se doua loturi, conform cotelor -parti din dreptul de proprietate.

3-instrainare prin licitatie publica.



Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj in urma parasirii domiciliului azi112010 azi112010 Buna ziua, Situatia este urmatoarea: el a parasit domiciliul in 2010, fara niciun motiv...Eu am introdus cererea de divort in 2010, divortul s-a solutionat, ... (vezi toată discuția)
Cerere in vederea atribuirii intregului imobil ContSters335821 ContSters335821 Sunt majoritara cu o cota de 2/3 din casa si teren . Pot cere atribuirea intregului imobil , iar piritii sa fie despagubiti in teren intravilan , teren care ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa 12 ani utilizatorx utilizatorx Buna ziua! As vrea sa stiu daca se mai poate face partaj dupa 12 ani de la divort pe un teren ramas in proprietate comuna si daca cheltuielile impuse de asta, ... (vezi toată discuția)