Buna ziua,
Am achitat debitul in calitate de tert dobanditor imobil, iar intre timp contestatia mea la executare s-a admis (in apel), desfiintand executarea silita, somatia imobiliara si incheierea de incuviintare a executarii silite. Am inteles din NCPC ca, la intoarcerea executarii, cheltuielile de executare sunt in sarcina creditorului. Intrebarile mele sunt:
1) Dupa ce voi cere intoarcerea executarii si se admite, pot alege orice executor pentru indeplinire sau se indeplineste de catre executorul creditorului?
2) Creditorul are o creanta certa care a fost executata, dar executarea a fost desfiintata. Poate deschide un alt dosar de executare pana nu am recuperat toata suma intoarsa?
3) In actiunea de intoarcere, pe cine chem in judecata, creditorul si executorul sau numai creditorul? Cum se taxeaza la timbru, 1000 lei ca la contestatia la executare, sau la suma executata?
Multumesc.
Buna ziua,nn1. Sentinta pronuntata ca urmare a cererii de intoarcere a executarii silite devine titlu executoriu in momentul ramanerii definitive si poate fi pusa in executare la orice executor judecatoresc.n2. Creditorul nu poate cere executarea silita a unui titlu executoriu care a fost anulat. Daca o va face, orice executor judecatoresc (care nu e de rea-credinta) si care va citi sentinta pronuntata ca urmare a contestatiei la executare va putea constata acest lucru.n3. Pentru intoarcerea executarii trebuie chemat in judecata creditorul (nu si executorul judecatoresc), iar cererile de întoarcere a executării silite se taxează, în toate cazurile, cu 50 lei, dacă valoarea cererii nu depăşeşte 5.000 lei, şi cu 300 lei, pentru cererile a căror valoare depăşeşte 5.000 lei.