avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul mostenitorilor rezervatari la succesiune ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul mostenitorilor rezervatari la succesiune ?

Buna ziua,

Poate ma lamureste si pe mine cu o problema specifica succesiunilor: defunctul are 3 nepoti care se afla in grad succesoral egal. Copii nu exista. Printr-un testament, acesta lasa intreaga avere unui singur nepot.

Au ceilalti nepoti un drept de mostenitor rezervatar asupra succesiunii? Au dreptul la 1/2 din cota ce li s-ar fi cuvenit? (adica 1/2 din 1/3?) Daca da, ce mijloace au la indemana pentru a contesta si in ce termen?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: calin_andrei , utilizator 09:34, 10 Noiembrie 2016
Mostenitori rezervatari nu sunt decat copiii, sotul supravietuitor si parintii persoanei decedate.
Aveti dreptul la a cere reductiunea in termen de trei ani de la decesul persoanei. reductiunea se poate face pe cale amiabila la notar sau in instanta. Si rezerva este de 1/6.
Buna ziua,
Daca sunt nepoti de la copii atunci DA, se poate cere reductiunea.
daca sunt nepoti de frati atunci NU!
Nepotii sunt mostenitori rezervatari .(linia descendentilor nu e limitata).

Nepotii, justificand un interes, se pot adresa instantei de judecata, in vederea protejarii rezervei succesorale.


Pe cale de consecinta, in termen de trei ani de la deces, ori de cand au cunoscut perfectarea actului translativ de proprietate, se pot adresa instantei de judecata, in vederea reductiunii testamentului.(liberalitate, act cu titlu gratuit , mortis causa ).

Reductiunea liberalitatilor excesive se poate realiza si prin intelegere , pe cale notariala.


In cazul in care exista divergenta, succesorii se pot adresa instantei de judecata, in vederea reductiunii testamentului.


Actiunea este de competenta judecatoriei in a carei raza teritoriala s-a aflat ultimul domiciliu al defunctului.


Lasati-ma sa inteleg: daca sunt descendenti in linie directa sunt mostenitori rezervatari, iar daca nu sunt in linie directa, atunci nu?

In cazul meu sunt 3 nepoti, toti copii ai fratelui defunctului. Defunctul nu a avut copii. Sunt acestia mostenitori rezervatari? Au toti un drept la averea defunctului, sau acesta poate dispune liber prin testament de intreaga sa avere ?

Multumesc tuturor pentru raspunsuri !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament ileana70 ileana70 Buna ziua. Poate cineva sa-mi spuna daca un testament facut in fata notarului de catre bunici pentru nepoti ramane valabil dupa moartea lor, tinand cont ca ... (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire Olga-Marcela Olga-Marcela Tatal meu a avut mai multi frati. Toti au primit mostenire de la tatal lor pamant arabil. Una dintre surori nu a avut copii si a lasat prin testament unui ... (vezi toată discuția)
Testament alexandra_25 alexandra_25 Buna ziua! Mama mea detine in proprietate un teren, pe care se afla costruite o casa si anexe, acestea din urma fiind reconditionate complet de mine. Mama ... (vezi toată discuția)