Tatal meu a avut mai multi frati. Toti au primit mostenire de la tatal lor pamant arabil. Una dintre surori nu a avut copii si a lasat prin testament unui nepot, fiul altei surori, partea sa de mostenire(teren arabil). Fratii ramasi in viata vor sa faca succesiunea si sa intre si in posesia pamantului din testament. Testamentul este atacabil? Au sanse sa recupereze acea suprafata de teren? Nepotul inca nu a facut titlul de proprietate pe partea din testament. Ce sfat imi puteti da?
Se poate proceda la dezbaterea succesorala, la cererea oricaruia dintre mostenitorii interesati.
Odata ce este dezbatuta succesiunea, bunul cuprins in masa succesorala poate fi instrainat catre terte persoane .( tertul dobanditor, cumparator de buna -credinta, este protejat, reductiunea nefiind realizata in natura, ci prin echivalent banesc, daca opereaza transferul dreptului de proprietate).
In speta, mostenirea legala coexista cu cea testamentara.
Asadar,dupa ce este acceptata mostenirea( tacit ori expres ) , dezbaterea succesorala poate fi initiata.
Daca exista intelegere intre coerezi, dezbaterea succesorala este transata in fata notarului public.
In caz contrar, diferendul este supus transarii de catre instanta de judecata.( competenta fiind judecatoria in a carei raza teritoriala este situat ultimul domiciliu al defunctului ).
Testamentul reprezinta o liberalitate , un act cu titlu gratuit, mortis causa.
Acesta poate fi supus reductiunii, la cererea mostenitorilor rezervatari .( categorie a mostenitorilor formata din sotul supravietuitor, descendentii si parintii lui de cujus ).
Actiunea judecatoreasca poate fi promovata in termen de trei ani de la decesul autorului, ori in termen de trei ani de cand au luat la cunostinta de actul perfectat.
Reductiunea poate fi realizata prin buna invoiala, ori pe cale judiciara.
Exceptia reductiunii este imprescriptibila extinctiv.