avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Imobil mostenit prin testament- sora mea mai are ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Imobil mostenit prin testament- sora mea mai are dreptul?

Buna ziua, am o intrebare, mama mea mi-a lasat o casa in testament acum 11 ani, ea intre timp a decedat, eu am avut grija de ea, insa am primit acum un telefon de la sora mea ca vrea sa facem succesiune. Poate sa ceara partea ei din casa daca testamentul este pe numele meu si al sotiei si noi am avut grija de ea (spital, operatie, inmormintare etc) ?
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 16:24, 26 Noiembrie 2014
Da, poate, daca a acceptat succesiunea atunci.
Mostenirea este una testamentara.

Dezbaterea succesorala este operatiunea realizabila dupa ce a survenit decesul autorului, poate fi realizata, asadar, oricand.


Dupa ce se procedeaza la dezbaterea succesorala, transata pe cale notariala, ori pe cale judiciara, se stabilesc, asadar, calitatea de mostenitori , masa succesorala, precum si cotele -parti din dreptul de proprietate ce le revin comostenitorilor.



Succesiunea trebuie acceptata (tacit ori expres ) in termen de 1 an de la decesul autorului.


Dumneavoastra dobanditi intregul patrimoniul al defunctului, prin dezbaterea succesorala.

Testamentul, insa, poate fi desfiintat, in cazul in care incalca rezerva succesorala a surorii dumneavoastra.


Asadar, aceasta se poate adresa instantei de judecata, in vederea desfiintarii liberalitatii excesive .(competenta material, teritorial si functional este judecatoria in a carei raza teritoriala s-a aflat ultimul domiciliu al defunctului ).


Instanta de judecata poate proceda la desfiintarea testamentului perfectat, retinand drepturile mostenitorilor rezervatari ( clasa mostenitorilor rezervatari este compus din descendenti, parinti si sotul supravietuitor).


Actiunea judecatoreasca trebuie promovata in termen de trei ani de la decesul lui de cujus.

Ori in termen de trei ani de cand a fost luata la cunostinta perfectarea testamentului, termen calculat tot de la deces.


Exceptia reductiunii este imprescriptibila extinctiv.


Instanta de judecata poate proceda la desfiintarea actului, procedandu-se la repunerea in situatia anterior.

Situatia poate fi restabilita si prin echivalent banesc.


Succes.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la mostenire Olga-Marcela Olga-Marcela Tatal meu a avut mai multi frati. Toti au primit mostenire de la tatal lor pamant arabil. Una dintre surori nu a avut copii si a lasat prin testament unui ... (vezi toată discuția)
Acte succesiune andreimihaita andreimihaita matusa mea are un testament facut la notariat de unchiul meu decedat prin care ii lasa tot. o poate ajuta la succesiune daca unchilu a avut un copil ... (vezi toată discuția)
Testament Criys Criys Am tot citit articolele depsre testament insa nu am gasit ceva clar scris. Cand se citeste un testament la notar si se fac inscrisurile pentru cota fiecarui ... (vezi toată discuția)