avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Muncitor necalificat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Muncitor necalificat

Buna ziua, as vrea sa stiu daca ma poate sa arata de la munca daca eu refuz sa ma urc pe stivuitor...

Toata treaba este asa : am diploma de stivuitor, dar firma refuza sa ma califice eu fiind in continuare muncitor necalificat. .asa ca am refuzat sa il mai folosesc si am fost amenintat ca ma da afara de la locul de munca .. mentionez ca nu am fost angajat pentru stivuitor ,eu ambalez marfa si de curand ne.a fost cumparat stivuitor.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:04, 18 Octombrie 2016
Inteleg ca ati urmat un curs de calificare ca stivuitorist si ati primit o diploma. Aceasta diploma trebuie sa fie recunoscuta de catre Ministerul educatiei nationale pentru a putea beneficia de calificarea respectiva.
Pentru a practica meseria de stivuitorist trebuie sa detineti o autorizatie ISCIR valabila, in termen.
Fisa de post pe care o detineti, ca anexa la contractul individual de munca, precizeaza atributiile de serviciu pe care le aveti. Angajat ca muncitor necalificat nu puteti avea atributii care revin unui stivuitorist.
Firma nu trebuie sa va califice daca aveti diploma recunoscuta de MED si detineti autorizatie ISCIR valabila. Firma trebuie sa va angajeze pe post de stivuitorist cu CIM pentru a va cere sa prestati activitatea respectiva.
Daca vi se desface CIM pe motiv ca nu prestati activitatea de stivuitorist, fiind angajat ca necalificat, puteti contesta decizia angajatorului in instanta si veti avea castig de cauza.

1. Art. 40 C.mun.
(1) Angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi:
.....
b) sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, in conditiile legii;
c) sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor;
....

2. Art. 41 C.mun.
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
...
c) felul muncii;
....

Asadar, regula in materie de modificare a contractului individual de munca este modificarea prin acordul partilor. Prin exceptie, este posibila modificarea unilaterala a c.i.m. - felul muncii - numai in cazurile si conditiile expres prevazute de lege,si anume :
- delegarea
- detasarea
- în cazul unor situaţii de forţă majoră
- cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului.
Ultima modificare: Marți, 18 Octombrie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reglementare in codul muncii urgent Dita88 Dita88 Buna ziua..as avea nevoie de un raspuns cat mai urgent daca se poate.. In situatia in care o societate lucreaza cu muncitoi necalificati si doreste sa ii ... (vezi toată discuția)
Autorizatie stivuitorist iscir byiutzis byiutzis Buna ziua, Am si eu o problema. Sotul meu este anajat iar firma angajatoare l-a trimis in urma cu cativa ani (in 2011) la un curs de specializare de ... (vezi toată discuția)
Nu am atestat de motostivuitorist Balancristian Balancristian Dacă nu am atestat de motostivuitorist, Dar șefii mă obligă să execut această \" meserie\" (vezi toată discuția)