avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reglementare in Codul Muncii urgent
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reglementare in Codul Muncii urgent

Buna ziua..as avea nevoie de un raspuns cat mai urgent daca se poate..
In situatia in care o societate lucreaza cu muncitoi necalificati si doreste sa ii "schimbe" in muncitori calificati este posibil? am inteles ca exista o reglementare in codul muncii.. sau situatia in care esti angajat ca si pavator de exemplu si vrei sa modifici in dulgher..sper ca m-am facut inteles.. va multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Dita88 , utilizator 15:50, 3 Februarie 2014
Art.41 C.mun.
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.

(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Ianuarie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc foarte mult..dar mai am o intrebare..este posibil ca o societate sa dea o calificare unui angajator? stiu ca era posibil, dar nu stiu daca mai e de actualitate.. va rog f mult..si o reglementare in sensul acesta..
Dvs nu puteti califica angajatii. Ii puteti trimite la cursuri de formare profesionala.
CIM poate fi modificat prin act aditional in ceea ce priveste functia daca salariatul detine un document din care sa rezulte calificarea lui intr-un domeniu.
Depinde la ce doriti sa folositi respectivele CIM, dar daca nu stiati, va informez ca exista infractiunile de fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals.
Este posibila calificarea la locul de munca.

Pentru calificarea la locul de munca puteti incheia un contract de calificare profesionala sau un contract de ucenicie. Contractul de calificare profesionala este reglementat de art. 202 si urm. din Codul muncii potrivit carora:
- contractul de calificare profesionala este cel in baza caruia salariatul se obliga sa urmeze cursurile de formare organizate de angajator pentru dobndirea unei calificari profesionale.
- pot incheia contracte de calificare profesionala salariatii cu vrsta minima de 16 ani impliniti, care nu au dobndit o calificare sau au dobndit o calificare ce nu le permite mentinerea locului de munca la acel angajator.
- contractul de calificare profesionala se incheie pentru o durata cuprinsa intre 6 luni si 2 ani.
- pot incheia contracte de calificare profesionala numai angajatorii autorizati in acest sens de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si de Ministerul Educatiei si Cercetarii.

Ucenicia la locul de munca este reglementata de art. 208 si urm. din Codul muncii precum si de Legea nr. 279/2005.
Nu orice angajator poate califica personalul ci doar cei care sunt inregistrati ca furnizori de formare profesionala. In caz contrar certificatele eliberate de angajator nu au valoare decat in unitatea respectiva, ceea ce inseamna ca acestea nu sunt recunoscute pe plan national si in consecinta nu se pot modifica CIM cu respectivele functii/calificari.
Cred ca daca societatea era autorizata ca furnizor de formare profesionala nu mai punea aceasta intrebare.

Alte discuții în legătură

Incadrare AnomarG AnomarG Buna ziua, as dori sa stiu daca pot incadra pe cineva pe functia de Lacatus mecanic, insa are doar diploma de sudor? Daca nu se poate se poate face ... (vezi toată discuția)
Calificare la locul de munca tasia tasia Un salariat incadrat ca muncitor necalificat in constructii de drumuri si poduri poate fi calificat dupa o anumita perioada la locul de munca, fara ca ... (vezi toată discuția)
Calificare la locul de munca gina.lucia gina.lucia Buna ziua! M-ar interesa sa stiu daca se pot face calificari la locul de munca si cum se procedeaza?. Aveti idee in Constanta cine face astfel de ... (vezi toată discuția)