avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... calificare la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

calificare la locul de munca

Un salariat incadrat ca muncitor necalificat in constructii de drumuri si poduri poate fi calificat dupa o anumita perioada la locul de munca, fara ca salariatul respectiv sa fi urmat un curs de calificare?





Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:31, 2 August 2012
Pentru calificarea la locul de munca puteti incheia un contract de calificare profesionala sau un contract de ucenicie. Contractul de calificare profesionala este reglementat de art. 202 si urm. din Codul muncii potrivit carora:
- contractul de calificare profesionala este cel in baza caruia salariatul se obliga sa urmeze cursurile de formare organizate de angajator pentru dobndirea unei calificari profesionale.
- pot incheia contracte de calificare profesionala salariatii cu vrsta minima de 16 ani impliniti, care nu au dobndit o calificare sau au dobndit o calificare ce nu le permite mentinerea locului de munca la acel angajator.
- contractul de calificare profesionala se incheie pentru o durata cuprinsa intre 6 luni si 2 ani.
- pot incheia contracte de calificare profesionala numai angajatorii autorizati in acest sens de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si de Ministerul Educatiei si Cercetarii.

Ucenicia la locul de munca este reglementata de art. 208 si urm. din Codul muncii precum si de Legea nr. 279/2005.
Ucenicia la locul de munca reprezinta formarea profesionala realizata in baza unui contract de ucenicie la locul de munca .
Contractul de uncenie este un contract individual de munca de tip particular, incheiat pe durata determinata, in temeiul caruia o persoana fizica, denumita ucenic, se obliga sa se pregateasca profesional si sa munceasca pentru si sub autoritatea unei persoane juridice sau fizice denumite angajator, care se obliga sa-i asigure plata salariului si toate conditiile necesare formarii profesionale

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incadrare AnomarG AnomarG Buna ziua, as dori sa stiu daca pot incadra pe cineva pe functia de Lacatus mecanic, insa are doar diploma de sudor? Daca nu se poate se poate face ... (vezi toată discuția)
Calificare la locul de munca gina.lucia gina.lucia Buna ziua! M-ar interesa sa stiu daca se pot face calificari la locul de munca si cum se procedeaza?. Aveti idee in Constanta cine face astfel de ... (vezi toată discuția)
Reglementare in codul muncii urgent Dita88 Dita88 Buna ziua..as avea nevoie de un raspuns cat mai urgent daca se poate.. In situatia in care o societate lucreaza cu muncitoi necalificati si doreste sa ii ... (vezi toată discuția)