avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Adoptia cu efecte restranse si succesiunea- consecinte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Adoptia cu efecte restranse si succesiunea- consecinte

Buna ziua ,
Cine ma poate ajuta cu un raspuns?
Tatal bunicului meu a fost adoptat in 1893, iar pe actul de adoptie scrie ca este adoptat cu efecte restranse.
familia X, care la dat in adoptie avea inca 6 copii , cei care l-au adoptat nu familia Y.
el a decedat in 1947
la cativa anii are loc colectivizarea si ii este confiscate terenurile pentru ca era chiabur.
in 1991 se da legea fondului funciar si atat bunicul meu cat si sora lui fac cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate.
bunicu si sora decedeaza si eu raman unic mostenitor
acum cateva lunii am aflat ca copii fratilor , din partea familiei naturale, familia X, care la dat in adoptie au facut cereri si zic ca este legal sa vina la mostenire alaturi de mine.
eu le-am zis ca nu au nici o calitate, pentru ca tatal bunicului meu a decedat cu un alt nume si la 2 luni dupa ce a decedat sa dezbatut succesiunea dupa casa.
dupa terenuri nu sa putut.

intrebare:
Au dreptul la succesiune copii fratilor ( cei 6) din familia X care la dat in adoptie, nepotii lor ?
Cel mai recent răspuns: sile2011 , utilizator 15:01, 20 Octombrie 2016
În cazul adopției cu efecte restrânse, adoptatul (de cuiusul) și descendenții lui, devin rude numai cu adoptatorii, nu și cu rudele acestora, în schimb adoptatul (adica strabunicul dvs. adoptat in 1893) păstrează legăturile de rudenie cu părinții firești și cu rudele acestora (adică cu familia firească).
Deci, din punctul ăsta de vedere, copiii fraților străbunicului dvs. au dreptate, adică au vocație generală (eventuală) la moștenirea străbunicului dvs. Dar asta nu îi ajută prea mult.
De ce?

Pentru că dvs. (ca descendent al străbunicului dvs) aveți vocație concretă și utilă la moștenire, pentru că faceți parte din clasa I-a de moștenitori și îi înlăturați de la moștenire pe ceilalți succesibili, care fac parte din clasa a II-a de moștenitori (până la gradul 4, inclusiv).

Astfel încât opinez că, deși respectivii sunt moștenitori legali, ei sunt înlăturați de la mostenire de către dvs., în calitate de strănepot al de cuiusului.
multumesc
Le-am explicat si eu tot la fel, avand in vedere ca sa dezbatut succesiunea in 1947 cand a decedat tatal bunicului, si mai ales ca eunt unic mostenitor al lor ( Bunicul si sora sa).
dar parca sunt batutii in cap.
ASTA E ROMANIA
sile2011 a scris:

ASTA E ROMANIA


Haideti, ca Romania saraca nuare nici o vina generala ca unii sunt batuti in cap. Oameni avari, rai, fara cultura juridical se gasesc peste tot...
Inteleg pe unii care nu au studii nici generale , ca nu pot sa le cer , dar ma asteptam ca oamenii care lucreaza la Primarie, Prefectura sa au cunostiinte de drept elementar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Speta drept civil randall randall Buna seara, as avea si eu o speta de rezolvat, tot pt seminar si am nevoie de ajutorul dvs. Speta este: http://imigi.ro/files/5717/lastscan.jpg Multumesc ... (vezi toată discuția)
Mostenire cristimunteanu cristimunteanu Buna ziua. Am 66 ani, niciodata casatorit, si un copil mic (recunoscut oficial) De asemenea eu am si o sora vitrega. Mama copilului traieste separat de mine. ... (vezi toată discuția)
Mostenire ruda indepartata gabiK71 gabiK71 buna ziua As avea o intrebare in legatura cu mostenirea unei garsoniere.Mi-a murit un unchi(de fapt un nepot a bunicii mele,mama lui si bunica mea erau ... (vezi toată discuția)