avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Declaratie: Consemnarea in scris a declaratiei in mod ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Declaratie: Consemnarea in scris a declaratiei in mod complet si exact

Imi puteti spune unde pot gasi regelemntat art din CPP sau o norma care sa reglementeze obligativitatea consemnarii declaratiilor in mod complet si exact?

Am gasit urmatorul text dar care face referire la art 73 vechiul CPP.

Pentru a putea fi folosite in procesul penal, legea prevede in art 73 CPP obligativitatea consemnarii in scris a acestor declaratii in mod complet si exact. In fiecare declaratie se va consema ora inceperii si ora ascultarii iar declaratia scrisa se citeste invinuitului sau inculpatului si daca el cere i se da sa o citeasca.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:54, 22 Octombrie 2016
Nu e obligatoriu sa se consemnate cum ziceți ci sa rezulte ca este cum ziceți.
E greu sa va descurcați fără avocat.

Eu am adesea discuții de câteva minute pana sa ma înțeleg cu anchetatorii cum sa se scrie în mod corect dacă cuvintele folosite nu sunt potrivite.

Important este sa rezulte sensul exact și nu ceva care nu este identic cu ce s-a declarat dar cuvintele pot fi multe și diferite.

Nu se pot scrie nici aiureli în declarație.
E complicat ce încercați sa faceti dar aveți dreptate ca este vorba de un aspect important.
Daca nu se consemnseaza exact ceea ce spuneti, dupa ce cititi declaratia, aveti dreptul sa nu o semnati, dar de regula organul de urmarire penala spune cu voce tare ceea ce consemneaza, iar in caz ca sesizati ceva care nu corespunde declaratiei dvs verbale, il opriti si il rugati sa consemneze ceea ce ati spuneti dvs.
Ca regula in NCPP declaratiile se inregistreaza prin mijloace tehnice audio sau audiovideo, prin exceptie atunci cand nu s-a inregistrat, se consemneaza in declaratie motivul pentru care acest lucru nu a fost posibil.
Teoretic asa ar fi însă practic...oamenii nu prea se pot descurca...

Doar recidiviștii se descurca de fel la declarații...
Altfel...nu prea se descurca oamenii audiați...

Se poate încheia și proces verbal ca refuza sa semneze declarația consemnata.

Nu e asa de simplu...
în general avocatii trebuie sa se ocupe de aceste probleme și sa intervină rapid...daca exista probleme...

Avocatul este și un fel de martor al audierii și atunci lucrurile se complica pentru organul de urmărire penala în sensul ca pot apărea reale probleme pentru el mai ales dacă se vrea retinerea și arestarea preventiva.
Care este utilitatea avocatului in astfel de situatii noi o cunoastem, In mod evident utilizatorul nu are avocat si probabil nici posibilitatile sa angajeze unul, intreaba ca sa stie cum sa se descurce singur, in directia asta trebuie indrumat.
Nici toti avocatii nu cunosc problemele inerente cu audierea si de aceea este ceva ce trebuie stiut.Eu observ orice greseala atunci cand particip la o declaratie a unei alte parti decat clientul si au avocat prezent.

Cei fara avocat care nu provin din familii de infractori cu traditie nu au nicio idee.
De obicei, doar cei cu fraude informatice se descurca foarte bine la declaratii pentru ca declara strict pe specialitatea lor.

Ideea este ca exista situatii in care se exercita agresiuni daca are persoana are obiectiuni...cu privire la declaratie...( daca e vorba de suspect sau inculpat, mai nou si la martor este posibil)

Daca organul vrea ca o persoana sa recunoasca scrie si apoi aceasta semneaza si ce nu vrea sa semneze...
Si asta e bine sa stie...

Problema declaratiei este sensibila intrucat adesea problemele apar si cand exista avocati daca nu sunt atenti.

Pe de alta parte, de multe ori persoanele pot avea obiectii fara sa rezulte ca ar exista probleme si organul nu este obligat sa scrie asa cum declara verbal cel audiat.Se reformuleaza ceea ce declara verbal persoana audiata.

Din punctul meu de vedere declaratia este un mijloc de proba care autoincrimineaza sau poate scapa persoana de raspunderea penala, dar cel mai important este atunci cand este vorba de arestarea preventiva.
Cred ca mai mult de jumatate din cei arestati preventiv sunt arestati pentru ca se ignora acest aspect care pare simplu dar este foarte greu de folosit.Si au avocati...

De aceea, problema cu dreptul de a se scrie ce se declara verbal este foarte delicata...si nu mereu trebuie consemnat in scris ad litteram ceea ce declara persoana.Conteaza foarte mult contextul concret pentru a se exercita dreptul.






~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Organul de cercetare penala e obligat sa scrie ce declara cel audiat sau cel audiat? eusaisapte eusaisapte organul de cercetare penala e obligat sa scrie ce declara cel audiat sau cel audiat? Cand sunt audiat de procuror, cheama un grefier, si uneori organul de ... (vezi toată discuția)
O mica nelamurire despre declaratie MAdina MAdina daca persoana care urmeaza sa dea o declaratia sau sa retraga o plangere nu poate scrie datorita unei probleme medicale temporare (ex: mana in ghips) ,se poate ... (vezi toată discuția)
Instiintare de la serviciul de investigare a fraudelor loti75 loti75 buna ziua, am primit o instiintare de la serviciul de investigare a fraudelor in vederea predarii unei citatii in legatura cu un dosar. Daca instiintarea este ... (vezi toată discuția)