avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1108 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Regimul concesiunilor
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Regimul concesiunilor

Buna ziua,

Ma poate cineva lamuri ce inseamna interdictia de subconcesionare?

In speta, o primarie concesioneaza un spatiu medical unei firme X pentru a desfasura acte medicale pe riscul si raspunderea sa, cu interdictia subconcesionarii, urmand (Hotărârea nr. 884/2004 privind concesionarea unor spaţii cu destinaţia de cabinete medicale) ce se supune regimului concesiunilor din .ro.

Dupa un timp se descopera ca au aparut alte firme, avand ca sediu spatiul inchiriat de firma X ce desfasoara activitate medicala in acelasi spatiu. S-a incalcat clauza de subconcesionare?

multumesc.
Cel mai recent răspuns: mdDentist , utilizator 01:34, 23 Octombrie 2016
mdDentist a scris:


S-a incalcat clauza de subconcesionare?

multumesc.

Analizati dispozitiile
Art. 10. -



(2) Este interzisă subconcesionarea în tot sau în parte, unei terţe persoane, a spaţiului care face obiectul contractului de concesiune.


In speta dv,daca concesionarul a concesionat/a inchiriat cota parte spatiu catre alta firma medicala,inseamna ca a incalcat disp art 10 al 2
eu am informatii ca s-ar fi incheiat un contract de COMODAT. acesta nu e tot o forma de subconcesionare, o concesiune lipsita de redeventa?

practic spatiul e dat de primarie concesionarului "care acţionează pe riscul şi răspunderea sa" desfasurand activitate medicala, insa acesta l-a partajat fizic si una din incaperi a dat-o unei alte firme sa-si deschida sediu acolo.

am gasit un text.."Regimul Concesiunilor" de Titus Prescure si detaliaza acolo mai mult ce inseamna concesiune...dar nu am notiunile de drept ca sa inteleg perfect.

tot prescure spune ca incalcarea clauzei de subconcesionare atrage nulitatea contractului!


Concesionarul are obligaţia de a exploata în mod direct bunurile, activităţile sau serviciile publice care fac obiectul concesiunii, fără a putea subconcesiona unei alte persoane, în tot sau în parte, obiectul concesiunii. Astfel, concesionarul nu va fi îndreptăţit să încheie contracte de locaţiune, să constituie un uzufruct (chiar cu privire la fondul de comerţ), contracte de asociere în participaţiune în care calitatea de asociat activ (gerant) să oaibă o terţă persoană, sau să aducă ca aport la capitalul unei societăţi comerciale drepturi sau bunuri dobândite în contractul de concesiune, şi aceasta deoarece „serviciul public se
desfăşoară pe riscul concesionarului, acesta neputând transfera riscurile către terţe persoane”


O clauză de maximă importanţă (deşi, în opinia noastră, lipsa ei nu are nici un impact asupra valabilităţii contractului de concesiune, întrucât aceasta operează prin efectul legii) este cea prevăzută de art. 28 alin. 6 din Legea nr. 219/1998, privind interdicţia pentru concesionar de a subconcesiona, în tot sau în parte, unei alte persoane, obiectul concesiunii.
Aşadar, dreptul de concesiune, fiind dobândit în baza unui contract intuitu personae, nu poate fi transmis unui terţ, pentru durata rămasă până la expirarea contractului sau pentru una mai scurtă. Sancţiunea încălcării unei astfel de interdicţii este nulitatea absolută a contractului de subconcesiune.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Octombrie 2016
mdDentist, utilizator
sa ramana si pentru cititorii interesati, pentru ca m-a lamurit ynocentta, am mai vazut intreband pe cineva pe un topic: si contractul de comodat este ilegal in cazul sunui spatiu concesionat; fie ca esti persoana juridica, fie fizica, odata ce ti s-a concesionat un spatiu, nu ai voie sa-l dai altei persoane sub nici o forma. trebuie sa-ti desfasori acolo activitatea pentru care ti-a fost concesionat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract concesiune spatiu primarie mdDentist mdDentist Buna ziua, Primaria concesioneaza un spatiu cu destinatie medicala, unui SRL. Prin contractele standard, este interzisa [b]sub[/b]concesionarea de catre ... (vezi toată discuția)
Darea in comodat a unui spatiu concesionat de primarie, cu acordul primariei mdDentist mdDentist Buna ziua, Primaria concesioneaza un spatiu medical unei firme pe Hotărârea nr. 884/2004. Ca sa suga mai multi bani de la Casa de Asigurari, patroana ... (vezi toată discuția)
Aflare tip document detinere spatiu pentru sediul social. mdDentist mdDentist Exista vreo modalitate prin care se poate afla ce tip de dovada de spatiu a dus o firma la infiintarea sediului social? Exemplu concret: Firma X detinea ... (vezi toată discuția)