avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 754 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Nu mi se respecta dreptul de a-mi studia dosarul
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Nu mi se respecta dreptul de a-mi studia dosarul

Am formulat o cerere de studiere a unui dosar penal. Parchetul de pe langa Judecatoria X, mi-a raspuns ca nu mi se aproba cererea pe motiv ca nu am calitatea procesuala in acel dosar. Raspunsul mi-a fost comunicat printr-o comunicare scrisa.

Am revenit din nou la parchet, am depus din nou o cerere prin care i-am facut cunoscut procurorului, ca eu am reclamat (sesizat) organele judiciare, coroborat cu art. 316 C.P.P., ordonanta se comunica persoanei care a facut sesizarea si altor parti. Pin aceasta am insistat sa mi se comunice solutia de la dosar. De avut in vedere ca sesizarea am facut-o in calitate de persoana vatamata.

Procurorul mi-a raspuns ca mi s-a mai raspuns, iar o alta petitie, care are acelasi continut, urmeaza a fi clasata potrivit dispozitiilor art. 10 alin. 2 din O.G. 27/2002.

Care este pasul urmator de a avea acces la studierea dosarului, respectiv de a mi se comunica solutia adoptata (ordonanta) ?

Puteți cere o audiență la Prim Procurorul Parchetului.
Sunteti persoana vatamata sau ati facut un denunt? Daca nu aveti calitate procesuala in acel dosar nu o sa vi se permita consultarea. Ca persoana care ati facut sesizarea sau ca persoana interesata, vi se poate comunica ordonanta de clasare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Octombrie 2016
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
patrascu razvan a scris:

Sunteti persoana vatamata sau ati facut un denunt?

Faptul ca am sesizat organul judiciar despre o infractiune penala, iar in urma sesizarii facute la organul judiciar, am calitate procesuală in acel dosar?

patrascu razvan a scris:

Ca persoana care ati facut sesizarea sau ca persoana interesata, vi se poate comunica ordonanta de clasare.

Culmea e ca nu vrea sa imi comunice ordonanta de clasare. Mi-a raspuns prin comunicare scrisa ca nu am calitate procesuala, apoi am insistat din nou argumentand ca am calitate procesuala, iar procurorul mi-a raspuns ca mi s-a mai raspuns, (probabil se referea la faptul ca mai mi-a raspuns ca nu am calitate procesuala), apoi mi-a mai scris si ce am scris mai sus, ca daca ma mai adresez cu o alta petitie, care are acelasi continut, urmeaza a fi clasata potrivit dispozitiilor art. 10 alin. 2 din O.G. 27/2002.

Vi se pare corect? De aceea am postat aici intrebarea, ce e de facut in aceasta situatie?
Vad ca nu incercati sa ma lamuriti exact, in aceste conditii eu inteleg ca ati formulat un denunt, adica ati incunostintat organul de urmarire penala despre savarsirea unei infractiuni, infractiune care nu era indreptata impotriva dvs, situatie in care aveti calitatea in acel dosar penal, de martor-denuntator.
Dreptul de a studia dosarul nu il aveti, ordonanta de clasare insa apreciez ca trebuie sa va fie comunicata, prevederile cpp sunt in acest sens.
patrascu razvan a scris:

Vad ca nu incercati sa ma lamuriti exact, in aceste conditii eu inteleg ca ati formulat un denunt, adica ati incunostintat organul de urmarire penala despre savarsirea unei infractiuni, infractiune care nu era indreptata impotriva dvs, situatie in care aveti calitatea in acel dosar penal, de martor-denuntator.

Imi cer scuze ca nu v-am lamurit exact, dar ce ati spus mai sus, este adevarat, adica ati inteles bine.
Am formulat un denunt - sesizare. Infractiunea nu a fost indreptata impotriva mea, ci impotriva copilului meu care este minor. Asa rezulta ca eu am denuntat organul judiciar cu privire la o infractiune comisa de un faptuitor impotriva copilului meu.

patrascu razvan a scris:

Dreptul de a studia dosarul nu il aveti, ordonanta de clasare insa apreciez ca trebuie sa va fie comunicata, prevederile cpp sunt in acest sens.

Dar cine are dreptul de a studia dosarul?
Si daca nu am dreptul de a studia dosarul, cum as putea sa imi fac apararea daca mi s-ar comunica ordonanta? (Sper sa mi se comunice aceasta ordonanta)

Alte discuții în legătură

Propunere renuntare la urmarirea penala Andrei-Ionuț COCÎRLĂU Andrei-Ionuț COCÎRLĂU Buna ziua ! Intr-un dosar penal , in care am calitatea de parte vatamata , organele de cercetare penala au trimis ieri la Parchet dosarul , alaturi de ... (vezi toată discuția)
Daca am fost citat in calitate de faptuitor, a fost pusa in miscare actiunea penala impotriva mea? eusaisapte eusaisapte Am fost citat in calitate de faptuitor intr-un dosar, fara a se preciza toate cele prevazute de art. 285 b)e)f)g) (2) din CPP, motiv pentru care nu stiu ce ... (vezi toată discuția)
Plangere penala tergiversata si ulterior clasata seny2015 seny2015 Buna ziua, Anul trecut am depus la parchet o plangere penala, care a repartizat-o spre rezolvare organului de urmarire penala. Acesta m-a chemat ... (vezi toată discuția)