avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Ultima forma a legii salarizarii unitare a bugetarilor ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Ultima forma a legii salarizarii unitare a bugetarilor - coeficienti vs. salariul minim

Avocatnet.ro a publicat astazi ultima forma a proiectului legii cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice (forma actualizata la 25.08.2009).

Potrivit proiectului, salariul minim va reprezenta elementul de calcul pentru grila de salarizare, avand valoarea coeficientului 1 din grila.

Valoarea coeficientului 1 va avea urmatoarea evolutie: anul 2010 - 705 lei, anul 2011 - 765 lei, anul 2012 - 845 lei, anul 2013 - 935 lei, anul 2014 - 1015 lei, anul 2015 - 1100 lei.

In anexe sunt prevazuti si coeficientii de ierarhizare, pe categorii de personal.

Vi se par corecti coeficientii de ierarhizare? Considerati ca este justa diferentierea intre categoriile de personal si, totodata, intre personalul din aceeasi categorie?

Proiectul legii AICI:
www.avocatnet.ro/content/art...



Cel mai recent răspuns: ovidiu.dumitrescu@gmail.com , utilizator 12:23, 1 Septembrie 2009
cand secretarul de comuna are coeficient 4,95, cand peruchier-sufleur-papusar-coeficient 4,5 iar un medic primar clinic gradatie maxima ( poate fi neurochirug si sa stea 7 ore in creierul vreunui dobitoc din guvernul RUSINII NATIONALE) are un coeficient de 4 nu cred ca mai este nimik de comentat .

se pare ca a fost prea greu sa ne uitam la UK-IT-FR-USA si sa vedem cum sunt coeficientii ( evident raportat la salariul mediu din tarile respective)

OMS+OECD+OSCE recomanda de 3 ori salariul mediu pt medici - pt a nu incuraja spaga si pt a asigura linistea necesara pt performante profesionale.

cat despre cei care lucreaza in privat si trag in medici( pe diverse forumuri) -curaj baieti, ca maine -poimaine va vor trata medici pakistanezi sau, mai bine pt voi, odraslele piloase din medicina romaneasca , pt ca cei buni -si cred ca dupa rusinea asta nu va mai conta varsta -vor pleca.
Sunt contabil la o primaire...personal contractual. Am obtinut licenta in specialitate, dupa ce am fost angajat ca si referent contabil, insa primarul meu nu vrea sa-mi transforme postul din studii medii in studii superioare, pe motiv ca fac aceeasi munca...de ce sa-mi dea bani mai multi....
Din acest proiect am inteles ca nu se mai plateste salariul in functie de cerintele postului, cum a fost el dat la concurs, ci in functie de studiile dobindite, chiar daca sunt pe un post cu cerinte de studii medii.Prin urmare, fiind incadrat pe studii medii, voi fi platit la studii superioare, dupa licenta obtinuta ? Ce bine ar fi...nu ar mai fi discrepante intre oameni cu aceeasi calificare, insa la unele primarii ord. de credite vor sa transforme postul, la altele nu vor...dupa bunul lor plac...
Iar incepe (cum sa-i spun, oare?) distractia numita salarizare conform coeficientilor de ierarhizare. "Distractie" de care am mai avut parte acum 5-10 ani si la care s-a renuntat tocmai pentru ca a generat zeci si sute de sesizari pe tema "eu am experienta mai mare dar directorul mi-a dat un coeficient mai mic fata de X care, desi e incadrat la fel ca mine, nu are nici jumatate din experienta mea dar a primit un coeficient mai mare".

Coeficientii de ierarhizare pentru functiile de executie au o valoarea minima 2 si valoarea maxima 5 (iau exemplul unei sigure incadrari). Cu alte cuvinte, doi colegi incadrati la fel vor primi drepturi salariale diferite, pecand de la minim 1.410 lei si ajungand la 3.525 lei. Cine hotaraste coeficientul de ierarhizare al fiecarui angajat? Evident, El, atotputernicul director! Foarte tare, frate, daca mi-e permis sa scriu asta!

Tot scriind imi dau seama ca aceasta lege creeaza discriminare intre doua persoane incadrate la fel. Iar au uitat oamenii astia importanti, care elaboreaza proiectele de legi, de Constitutie.
eu am o intrebare, mai ales cand vad situatia penibila pe care o creaza magistratii, de ce o meserie trebuie mai bine platita decat alta??? sincer, nu inteleg. si nu pun aceasta intrebare pentru cei care isi vad doar interesul lor, o pun celor care au capacitatea sa se puna in pielea oricarui muncitor, sau profesor, sau maturator, sau astronaut, sau gunoier, cum poti sa afirmi ca o meserie e mai importanta decat alta???
domnule ciprianj , tarile in occident au o ierarhie f.clara cu privire la profesiile respective..........
este evident ca cineva cu studii superioare ar fi normal sa castige mai mult decat cineva fara aceste studii(nu pun in discutie felul in care se iau diplomele in Ro, ci doar principiul)
este evident ca un medic neurochirurg nu poate fi platit la fel ca un medic balneofiziolog ( e vorba de riscuri, stress, concentrare, etc)
este evident ca un medic nu poate fi platit la fel cu un peruchier( desi in noua lege medicul primar cu 20 ani vechime are coeficient 4,2 iar peruchierul 4,5 daca nu ma insel); AICI INTERVINE SI DEMNITATEA-UN ALT MINISTRUL AL SANATATII MILIONAR IN EURO SI-AR FI DAT DEMISIA IN SEMN DE PROTEST FATA DE ACEASTA LEGE

un functionar de primarie in va castiga niciodata in vest nici macar 1/3 din venitul unui medic
GUVERNUL RUSINII NATIONALE INCEARCA INVRAJBIREA BUGETARILOR IN LOC SA STABILEASCA UN SET DE CRITERII CLARE DE IERARHIZARE(DACA NU SUNT IN STARE SA VADA IN FRANTA-UK-USA-GERMANY, ETC)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salarizarea se face dupa functia ocupata sau dupa incadrare? zama cristian zama cristian Buna ziua. Cum se stabileste clasa de salarizare si coeficientul de ierarhizare in cazul personalului contractual incadrat conf. L 284/2010 ca Inspector de ... (vezi toată discuția)
Este lege pentru studii superioare sa ai minim pe economie de 1200lei? SORYN_MYHAELA SORYN_MYHAELA VREAU SA STIU SI EU DACA ESTE LEGE CA SA TE PLATEASCA CU 1200 LEI DACA AI STUDII SUPERIOARE?AM INTELES CA 1200LEI E MINIM PE ECONOMIE CU STUDII SUPERIOARE (vezi toată discuția)
Salariu minim studii superioare epifanie epifanie Buna seara .Sant administrator al unui SRL cu capital privat al unei comune .Trebuie sa angajez o contabila ce are studii superioare..Ce salariu pot sa-i dau ... (vezi toată discuția)