avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Recunoasterea experientei medicale din strainatate la ...
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Recunoasterea experientei medicale din strainatate la intoarcerea in Romania

Buna ziua!

Un student la Medicina cu facultatea terminata in tara (fara rezidentiat) ce pleaca in strainatate (Danemarca) pentru a face rezidentiatul acolo si a obtine specializarea, doreste dupa un numar de ani intoarcerea in Romania pentru a profesa in continuare.

La momentul actual, care este procedura pentru recunoasterea rezidentiatului, a specializarii si a experientei ca medic obtinuta intr-un stat din Uniunea Europeana si inscrierea in Colegiul Medicilor din Romania?

De asemenea, cum se procedeaza in legatura cu pensia? Medicul respectiv va avea dubla cetatenie: daneza si romana. Pensia se poate primi intr-un cont chiar daca medicul nu mai locuieste in statul respectiv (fiind in Romania), sau trebuie transferata la un fond de pensii de aici ?

Va multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 23 Octombrie 2016
LoctusIvan, utilizator
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 04:08, 23 Aprilie 2023
Directiva 36/2005/EC

Această directivă prevede accesul pe piața muncii în statele UE, fără recunoașterea diplomelor, pentru medicii, medicii dentiști, farmaciștii, asistenții medicali generaliști, moașele, medicii veterinari și arhitecții dintr-o țară a UE. Tuturor practicanților anumitor profesii medicale (autohtoni sau străini) li se poate cere să fie înscriși în registrul național al practicanților de profesii medicale pentru a practica într-o anume țară din UE. Arhitecților li se poate cere să fie înregistrați în registrul național al arhitecților.

Acest acces se referă la accesul în șapte profesiuni reglementate, nu ține loc de document de ședere. Celor care nu au drept de muncă în respectivul stat al UE li se permite însă să înceapă o afacere pe cont propriu.

[ link extern ]

In ce priveste pensia, va primi pensii diferite din doua tari diferite, pensia dintr-un anumit stat poate fi trimisa in celalalt stat.
Am inteles ca este un cadru legal in cazul intoarcerii medicilor romani din strainatate.
Ma intreb daca in realitate se va tine cont de experienta medicilor romani care si-au terminat rezidentiatul si s-au specializat in strainatate in momentul in care vin in Romania si doresc inscrierea la colegiul medicilor, cat si sa primeasca cod de parafa si sa poata lucra in spitale publice si/sau private pe specializarea lor.
Poate nu am fost foarte clar: un medic care are acces in profesie in Danemarca poate obtine accesul in profesie in Romania, pe baza directivei respective. Directiva reglementeaza strict accesul in sapte profesii reglementate. Este recunoscut accesul, nu diploma. Deci daca a pierdut accesul in Danemarca nu-l poate obtine in Romania.
Buna ziua! Ce impact are nerecunoasterea diplomei asupra activitatii si practiii medicale atata timp cat oricum e recunoscut dreptul de practica?
Diploma confera doar un titlu academic (adica universitar).

Accesul in profesie nu este conditionat de recunoasterea titlului universitar, ci de recunoasterea accesului in profesie intr-o tara agreata prin acorduri internationale.

Pot fi impuse anumite cerinte de a cunoaste limba nationala intr-o anumita masura. In psihiatrie asta e mult mai important decat in chirurgie.

De exemplu, gradul academic olandez pentru medici este Master of Science (MSc), nu doctor (dr. sau D). La libera alegere, MSc pentru medici se poate numi si doctorandus (abreviat drs., ceea ce nu inseamna multiple doctorate, care sunt abreviate ca dr.mult.). Titlul doctorandus s-ar traduce in romaneste drept licentiat (adica licenta veche, echivalenta masteratelor de azi, nu nivel de Bachelor).

Diploma de medic poate fi recunoscuta prin CNRED, dar recunoasterea aceasta nu confera acces in profesie, ci este recunoscuta doar ca titlu universitar. De exemplu, exista medici care nu practica medicina (cu bolnavi), ci lucreaza pentru societatile de asigurari medicale.
Ultima modificare: Duminică, 23 Aprilie 2023
tgeorgescu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diploma valabila ue? Luana32 Luana32 Buna ziua,am urmat un curs de cosmeticiana aprobat de ministerul invatamantului,intrebarea mea este daca este valabila in ue dupa traducerea si legalizarea ... (vezi toată discuția)
Echivalare diploma licenta arhitectura Mihaela456 Mihaela456 Buna ziua! Sunt cetatean roman si am terminat facultatea de Arhitectura in strainatate - \"Faculty of technical sciences\" in Novi Sad, Serbia mai precis. ... (vezi toată discuția)
Directiva 2005/36/ce-aplicabila si in canada? ema.1 ema.1 Buna ziua. Am si eu o intrebare legata de echivalarea anumitor profesii in UE si in Canada. As dori sa stiu daca prin cu aceasta directiva europeana, ... (vezi toată discuția)