avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj voluntar
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj voluntar

Buna ziua,
Va rog mult sa ma ajutati sa lamuresc o problema legata de impartirea bunurilor dobantide in timpul casatoriei.
Am fost casatorita 3 ani. Anul acesta am divortat si vrem sa impartim bunurile de comun acord. Eu si fostul meu sot am convenit ce anume ii revine fiecaruia, astfel eu va trebui sa ii dau lui o anumita suma de bani.
Cum ar fi cel mai simplu si mai sigur sa procedez ? Se poate face in scris o declaratie semnata de amandoi plus inca doi martori? Mai e nevoie se mergem la un notar ?
Va putea mai tarziu fostul meu sot sa deschida proces pt partaj sau acea hartie este valabila ?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: radorim , utilizator 16:38, 27 August 2009
Va trimit un model de contract partaj voluntar - sper sa va ajute si sa va raspunda la toate intrebarile - daca va intelegeti cu fostul sot nu ar trebui sa fie probleme!

CONTRACT PARTAJ VOLUNTAR
Intre subsemnatii:
____________________, domiciliat in ____________________ si
____________________, , domiciliat in ____________________ , ambii in calitate de copartajanti, fosti soti, in urma divortului declarat conform Sentintei civile nr. ____________________, pronuntata in dosarul ____________________ de catre ____________________, definitiva si irevocabila,
a intervenit prezentul contract de partaj voluntar privind bunurile comune, dobandite in timpul casatoriei, dupa cum urmeaza :
DESCRIERE
Contract partaj voluntar
Eu, ____________________preiau in deplina si exclusiva proprietate, posesie si folosinta, apartamentul nr. ____________________situat in____________________, identificat ca facand parte din zona____________________ stradala, cu numarul cadastral provizoriu ____________________, compus din ____________________ camere cu o suprafata utila de ____________________mp, bucatarie, baie,etc , cota indiviza de ____________________% din suprafata de folosinta comuna a imobilului bloc, precum si dreptul de folosinta asupra terenului aferent locuintei in suprafata de ____________________ mp, respectiv cota indiviza de ____________________% din teren care urmeaza prevederile legii 18/1991.
DOBANDIRE
Contract partaj voluntar
Apartamentul a fost dobandit in timpul casatoriei, prin cumparare, cu contributie comuna si egala a ambilor soti, in baza contractului de vanzare- cumparare nr. ____________________, acte incheiate cu ____________________, receptionat in baza procesului verbal de predare-primire a locuintei cu numar ____________________din data de ____________________, eliberat de catre aceiasi societate contractanta, neintabulat. Apartamentul a fost achitat integral.
Eu, ____________________, ma oblig ca in termenul legal sa intabulez dreptul de proprietate al locuintei la judecatoria competenta.
EVALUARE
Contract partaj voluntar
Evaluam apartamentul la suma de ____________________lei (____________________) lei , conform Raportului de Expertiza nr. ____________________ al Societatii Generale a Expertilor Tehnici S.A.
Eu, ____________________, preiau in deplina si exclusivita proprietate, posesie si folosinta, autoturismul marca ____________________, cu numarul de inmatriculare ____________________, numar de identificare ____________________, numar de omologare ____________________, fabricat in anul ____________________, culoare ____________________.
Autoturismul a fost dobandit, prin cumparare, in timpul casatoriei cu contributia comuna si egala a ambilor soti.
Evaluam autoturismul la suma de ____________________lei.
IMPOZITE SI TAXE
Contract partaj voluntar
Impozitele si taxele catre stat aferente apartamentului sunt achitate la zi de catre noi, coproprietarii, asa cum rezulta din certificatul ____________________eliberat de Directia de venituri, Primaria ____________________iar de la data semnarii prezentului contract , ele trec in sarcina noului dobanditor.
Locuinta ce se partajeaza astazi nu este grevata de sarcini sau servituti, nu a trecut in proprietatea statului prin vreun act normativ, ramanand continuu si legal in stapinirea noastra, intelegand sa ne garantam reciproc impotriva oricaror evictiuni totale sau partiale.
Stapanirea de drept si de fapt bunurilor care fac obiectul partajului voluntar are loc incepand de astazi data semnarii prezentului contract.
Odata cu semnarea contractului de partaj voluntar, noi, partile, declaram ca nu mai avem nici o pretentie de nici o natura una fata de cealalta.
Toate taxele ocazionate cu perfectarea acestui act au fost achitate de catre cei doi copartajanti.
Redactat si procesat de ____________________ azi data semnarii in ____________________ exemplare din care ____________________ li s-au inmanat partilor.
COPARTAJANTI____________________
Trebuie sa redactati tranzactia privind modul in care a-ti stabilit sa se rezolve partajul bunurilor comune,tranzactie pe care o veti semna in fata presedintelui de complet.Partajul voluntar este cea mai avantajoasa cale.Exista un model de contract de partaj voluntar,nu ar trebui sa existe probleme pt dv. daca va intelegeti cu fostul sot .
Trebuie sa mentionez ca nu e vorba de imobil sau masina.
Imobilul este pe numele meu deci iese din discutie.
Tot ce va trebui sa mai impartim este mobila si celelalte bunuri din apartament, iar pt astea va primi contravaloarea in bani.
Se poate incheia doar un contract intre noi 2 ?
Modelul dat de catre colegul stan este orientativ.
Dumneavoastra redactati-l, treceti toate bunurile supuse partajului, si perevedti ceea ce ati hotarat, in cursul procesului de partaj depuneti-l la dosarul cauzei, semnati-l impreuna inaintea presedintelui completului de judecata, iar apoi palti sulta care va-ti obligat.

Daca nu puteti singura, apelati la un specialist(avocat, jurist).
In urma cu ceva timp am pus si eu aceeasi problema si mi s-a raspuns"deschideti actiunea de partaj si la prima infatisare spuneti presedintelui de sedinta cum v-ati inteles , se consemneaza si AMIN!PARTEA BUNA E CA VA INTELEGETI SI ASTA VA SCUTESTE DE MARI CHELTUIELI SI MULTI NERVI!Pe de alta parte,daca va intelegeti asa bine si e vorba doar de niste lucruri,aveti incredere unul in altul ca nu mai veniti apoi cu revendicari sipretenti si impartitile in buna intelegere si ce mai atita tevatura cu tribunalul!?Daca nu-i valoare mare se poate face si la notar( dar sa nu va coste taxele cit lucrurile noi)Nu va grabiti, alegeti varianta cea mai convenabila, mai interesativa BINE CA VA INTELEGETI!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj coachizitie Borza Borza Buna' Va rog cine are sa imi trimita un model de partaj in coachizitie.*concubini Multumesc (vezi toată discuția)
In urma decesului parintilor am mostenit cu fratii mei un apartament. ... Cristea cosmina Cristea cosmina In urma decesului parintilor am mostenit cu fratii mei un apartament. Am făcut partaj voluntar cu fratii mei și acum apartamentul este pe numele meu. La ... (vezi toată discuția)
Divort la notar si partaj bunuri comune ionpavelarh ionpavelarh pronuntarea divortului la un notar presupune si impartirea bunurilor comune din timpul casatoriei sau ulterior se va face partajul prin proces respectiv prin ... (vezi toată discuția)